POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

IBM otpušta 3.900 zaposlenih iako je potukao očekivanja u četvrtom kvartalu

IBM Corp je u sredu najavio otpuštanja 3.900 zaposlenih i prodaju imovine. Kompanija, međutim, nije ostvarila svoj planirani godišnji novčani tok, obeshrabrujući investitore nakon nadmašenih očekivanja prihoda u četvrtom kvartalu.

Glavni finansijski direktor, Džejms Kavano, rekao je Rojtersu da je kompanija i dalje “posvećena zapošljavanju za istraživanje i razvoj usmeren na klijente”.

Otpuštanja vezana za spinoff Kindryl poslovanja i deo jedinice za veštačku inteligenciju Watson Health – prouzrokovaće naplatu od 300 miliona dolara u periodu januar-mart, saopštio je IBM.

Akcije kompanije pale su za 2% u produženom trgovanju, brišući ranije dobitke na uglavnom optimističnim rezultatima. Analitičari kažu da iza pada stoje vesti o otpuštanju radnih mesta i smanjenog slobodnog novčanog toka.

„Čini se kao da je tržište razočarano veličinom najavljenih otpuštanja radnih mesta, koja su iznosila samo 1,5 odsto radne snage kompanije“, rekao je Džesi Koen, viši analitičar Investing.com.

„Investitori su se nadali radikalnijim merama za smanjenje troškova.

Od velikih tehnologija do velikih bankarskih kompanija na Volstritu, američke kompanije ozbiljno su smanjivale broj zaposlenih i kao i troškove kako bi se bolje nosile sa globalnom ekonomskom krizom.

Novčani tok IBM-a za 2022. bio je 9,3 milijarde dolara, ispod cilja od 10 milijardi dolara, zbog potreba za većim obrtnim kapitalom.

Kompanija je takođe prognozirala godišnji rast prihoda u jednocifrenim brojevima, uz konstantne valutne uslove, a koji je slabiji 12% u odnosu na prošlu godinu. Glavni razlog je to što je tražnja za digitalizacijom preduzeća izazvana pandemijom ustupila mesto opreznoj potrošnji klijenata usred sve većeg straha od recesije.

IBM-ov softverski i konsultantski rast poslovanja usporio je uzastopno u četvrtom tromesečju, dok je tražnja u cloud poslovanju bila svetla tačka, sa udvostručenjem potpisanih ugovora u 2022. za pružanje usluga partnerima kao što su Amazon.com, AWS i Microsoft Azure.

Prihod kompanije od hibridnog cloud-a porastao je za 2% u tromesečju završenom 31. decembra. Ukupni prihodi su iznosili 16,69 milijardi dolara u tom periodu, u poređenju sa procenama analitičara od 16,40 milijardi dolara.

U 2022. godini, IBM je zabeležio rast prihoda od 5,5%, što je najveći skok u deceniji.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter