POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Indeks američkog dolara (DXY) : Devalvacija američkog dolara se nastavlja nakon podataka o inflaciji u SAD

 • Američki dolar je nastavio da slabi u odnosu na svoje glavne rivale.
 • Tehnički izgledi EUR/USD pokazuju da par ima potencijal da obnovi maksimume u 2023.
 • Američki dolar bi mogao imati poteškoća oko oporavka.

Američki dolar (USD) u četvrtak se bori da se oslobodi pritiska prodaje nakon što je u sredu zabeležio velike gubitke protiv svojih glavnih rivala. Čini se da su martovski podaci o inflaciji iz Sjedinjenih Država glavni pokretač široko zasnovane slabosti USD sa tržišta koja predviđaju veliku verovatnoću jednog ili više smanjenja stope Federalnih rezervi (Fed) u drugoj polovini godine.

Američki biro za statistiku rada (BLS) izvestio je u sredu da je indeks potrošačkih cena (CPI) opao na 5% na godišnjem nivou u martu sa 6% u februaru. Ovo očitavanje je bilo ispod tržišnih očekivanja od 5,2%. Osnovni CPI, koji isključuje promenljive cene hrane i energije, porastao je za 0,4% na mesečnom nivou, što je pad u odnosu na povećanje od 0,5% zabeleženo u februaru.

Dnevne promene tržišta: američki dolar pod pritiskom pre objavljivanja podataka o PPI

 • Verovatnoća CME Group FedVatch Tool za još jedno povećanje Fed stope od 25 baznih poena u maju je iznad 60%. Međutim, tržišta vide veće od 90% šanse da će Fed sniziti referentnu kamatnu stopu nazad na raspon od 4,75%-5% do septembra čak i ako se odluči za povećanje kamatne stope na predstojećem sastanku.
 • Indeks američkog dolara (DXY), koji prati učinak USD u odnosu na ostalih šest glavnih valuta, dotaknuo je najniži nivo od početka februara ispod 101,50 nakon što je u sredu izgubio 0,6%.
 • Komentarišući podatke o inflaciji, „početak kraja povećanja kamatnih stopa – ili početak
 • Predsednica Banke federalnih rezervi San Franciska Meri Dejli rekla je u sredu da snaga američke ekonomije i povišena inflacija sugerišu da imaju više posla na povećanju kamatnih stopa.
 • BLS će kasnije tokom dana objaviti podatke o indeksu cena proizvođača (PPI), za koji se predviđa da će pasti na 3% na godišnjem nivou u martu sa 4,6% u februaru.
 • Nedeljni početni zahtevi za nezaposlenost američkog Ministarstva rada takođe će biti predstavljeni u američkoj ekonomskoj listi.
 • Ranije ove nedelje, najnovije istraživanje potrošača NI Fed-a otkrilo je da je jednogodišnja očekivanja inflacije porasla na 4,7% u martu sa 4,2% u februaru.
 • Predsednik Fed-a Njujorka Džon Vilijams tvrdio je u ponedeljak da tempo povećanja stopa Fed-a ne stoji iza pitanja oko dve banke koje su propale još u martu. U utorak smo „doveli politiku do restriktivnog stava, sada moramo da pazimo na podatke o maloprodaji, CPI i ostalo“, naveo je Vilijams.
 • Američki biro za statistiku rada izvestio je u petak, 7. aprila, da su platni spiskovi koji nisu u poljoprivredi u SAD porasli za 236.000 u martu, nešto ispod tržišnih očekivanja od 240.000. Februarski broj od 311.000 je revidiran na 326.000 sa 311.000.
 • Inflacija plata u SAD, merena prosečnim zaradama po satu, opala je na 4,2% na godišnjem nivou sa 4,6% u februaru. Stopa nezaposlenosti je pala na 3,5%, a stopa učešća radne snage poboljšala se na 62,6% sa 62,5%.

Kako politika Fed-a utiče na američki dolar?

Federalne rezerve SAD (Fed) imaju dva mandata: maksimalno zapošljavanje i stabilnost cena. Fed koristi kamatne stope kao primarni alat za postizanje svojih ciljeva, ali mora da pronađe pravi balans. Ako je Fed zabrinut zbog inflacije, pooštrava svoju politiku podizanjem kamatne stope kako bi povećao troškove zaduživanja i podstakao štednju. U tom scenariju, američki dolar (USD) će verovatno dobiti vrednost zbog smanjenja ponude novca. S druge strane, Fed bi mogao odlučiti da olabavi svoju politiku smanjenjem stopa ako je zabrinut zbog rasta stope nezaposlenosti zbog usporavanja ekonomske aktivnosti. Niže kamatne stope će verovatno dovesti do rasta investicija i omogućiti kompanijama da zaposle više ljudi. U tom slučaju se očekuje da će USD izgubiti vrednost.

Fed takođe koristi kvantitativno zaoštravanje ili kvantitativno ublažavanje da prilagodi veličinu svog bilansa stanja i usmeri ekonomiju u željenom pravcu. Kvantitativno ublažavanje se odnosi na to da Fed kupuje imovinu, kao što su državne obveznice, na otvorenom tržištu da bi podstakao rast, a Kvantitativno zaoštravanje je upravo suprotno. Kvantitativno ublažavanje se naširoko posmatra kao akcija centralne banke koja je negativna za USD i obrnuto.

Izvor: FxStreet

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter