POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Indeksi krenuli ka gore kako velike kompanije rastu

Američke akcije porasle su u ponedeljak uz megacap rast akcija, produžavajući nedavni rast tržišta usred optimizma investitora da Federalne rezerve mogu postići meko sletanje za ekonomiju.

Akcije kompanije Apple Inc porasle su za 0,6%, dok su Microsoft Corp porasle za 0,5%, a Tesla Inc skočile za 3,1%.

Te akcije su S&P 500 i Nasdaq-u dale najveće povećanje kako su prinosi američkog trezora smanjeni. Kineska centralna banka smanjila je ključne kamatne stope na zajmove u iznenadnom potezu da oživi tražnju nakon što je ekonomija neočekivano usporila u julu.

Potrošački i komunalni sektori takođe su imali jake dobitke.

S&P 500 se naglo oporavio od sredine juna, čemu su prošle nedelje pomogli znaci da je inflacija možda dostigla vrhunac u julu. Referentna vrednost ostaje niža za oko 10% od 31. decembra.

„Učesnici na tržištu (su) gledaju u Fed i govore: ‘Hej, oni će ovde sniziti stope ranije nego što znamo, a to će biti dobro za tržište akcija’“, rekao je Pol Nolte, portfolio menadžer u Kingsview Investment Management u Čikagu.

Dow Jones Industrial Average je porastao 151,39 poena, ili 0,45%, na 33.912,44, S&P 500 je ojačao 16,99 poena, ili 0,40%, na 4.297,14, a Nasdaq Composite je dodao 80,82 poena, ili 0,061%, ili 0,06,2%.

Fed je od marta dostavio stroga povećanja kamatnih stopa u nastojanju da se izbori sa inflacijom. Neki investitori su zabrinuti da bi agresivan tempo povećanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke mogao da gurne ekonomiju u recesiju.

Više kamatne stope mogu smanjiti višestruke vrednosti akcija, posebno tehnoloških i drugih akcija rasta.

Indeks vrednosti S&P 500 bio je lošiji od indeksa rasta S&P 500 tog dana. Energetski indeks S&P 500 pao je za 2%.

Kvartalni izveštaji velikih trgovaca se očekuju ove nedelje i zaokružuju izveštajni period drugog kvartala. Rezultati od Walmart-a Inc i Home Depot Inc-a treba da budu dostavljeni pre zvona u utorak.
Walmart je porastao za 0,3%, dok je Home Depot pao za 0.09%.

Target Corp takođe treba da objavi kvartalne rezultate ove nedelje.

Procenjeni rast zarade u drugom tromesečju za kompanije S&P 500 poboljšan je od 1. jula, a vesti iz američkih kompanija su uglavnom iznenadile investitore, koji su se pripremali za sumornije izglede i za poslovanje i za privredu.

Akcije kineskog giganta e-trgovine Alibaba Group Holding Ltd koje se kotiraju u SAD pale su za 0,6%.

Obim na američkim berzama bio je među najnižima do sada ove godine.
Oko 9,59 milijardi akcija je promenilo vlasnika, u poređenju sa prosekom od 10,97 milijardi za celu sesiju u poslednjih 20 trgovačkih dana.

S&P 500 je objavio 9 novih 52-nedeljnih maksimuma i 29 novih padova; Nasdak Composite je zabeležio 82 nova maksimuma i 27 novih padova.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter