PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Indija je zabranila izvoz pšenice u pokušaju da kontroliše cene nakon što je talas vrućine smanjio proizvodnju.

Indija je zabranila izvoz pšenice u subotu, samo nekoliko dana nakon što je objavila da ima za cilj rekordne isporuke ove godine zbog snažnog toplotnog talasa koji je smanjio proizvodnju i gurnuo lokalne cene na najviši nivo usred velike izvozne potražnje.

Nastaviće se izvoz već izdatih akreditiva, kao i zahtevi zemalja koje nastoje da „ispune svoje zahteve za sigurnost u količinama hrane“, navodi administracija.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, isporuke iz crnomorskog regiona su naglo pale, globalni kupci su računali na drugog najvećeg svetskog proizvođača pšenice za snabdevanje.Indija je planirala da izveze rekordnih 10 miliona tona ove godine pre ograničenja.

Screenshot 12
Globalne cene pšenice otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Indijska zabrana mogla bi da podigne globalne cene do novih vrhova i da pogodi siromašne potrošače u Aziji i Africi.

„Zabrana je šokantna“, rekao je diler globalne trgovačke firme iz Mumbaja. „Očekivali smo smanjenje izvoza nakon 2-3 meseca, ali izgleda da su brojke inflacije promenile mišljenje vlade.”

U aprilu je rast cena hrane i energije podstakao godišnju maloprodajnu inflaciju u Indiji na osmogodišnji maksimum, ojačavajući uverenje ekonomista da će centralna banka morati agresivnije da podiže kamatne stope kako bi cene držala pod kontrolom.

Cene pšenice u Indiji dostigle su nove maksimume, dostižući čak 25.000 rupija (322,71 dolara) po metričkoj toni na nekim spot tržištima, u poređenju sa vladinom fiksnom minimalnom cenom podrške od 20.150 rupija.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter