POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Indijske akcije dosežu nove vrhunce kako se uzlet podstaknut Fed-om nastavlja

Indijski indeksi Nifty 50 i Sensex dostigli su nove svevremenske visine u petak, postavljajući potencijalno scenarijo za njihov najduži zajednički tjedni niz pobeda u gotovo šest godina, dok se globalni uzlet nastavlja na povećanim opkladama u smanjenje kamatnih stopa u SAD-u do marta 2024.

NSE Nifty 50 indeks porastao je za 0,58% na 21.306,05 poena, dok je S&P BSE Sensex dodao 0,54% na 70.898,30.

IT indeks, s visokim ponderiranjem, porastao je oko 2% i bio među vodećim sektorskim dobitnicima.

IT kompanije, koje ostvaruju značajan udeo svojih prihoda od SAD-a, skočile su 4,5% ovog tjedna, označavajući svoje najbolje izdanje u mesecu.

Ovaj rast dolazi nakon što je predsednik Feda Jerome Powell u sredu priznao rizike smanjenja kamatnih stopa prekasno, što je ojačalo očekivanja smanjenja kamatne stope od 25 baznih poena do marta 2024. i podstaklo uzlet na globalnim berzama.

Metalni indeks dobio je 1,8%, potaknut skokom globalnih cena metala jer je američki dolar došao pod pritiskom nakon dovish komentara Feda o budućem smeru kamatnih stopa.

Slab dolar čini metale jeftinijima za nosioce drugih valuta.

Nifty 50 i Sensex Indije dosegli su oko 1,5% svaki ovog tjedna, te su na putu za svoj najduži zajednički tjedni niz pobeda od januara 2018.

Nifty se priprema za svoj sedmi uzastopni tjedni dobitak, dodavši 11,8% tokom tog perioda, uključujući rast u petak, na osnovu snažnih domaćih makroekonomskih podataka, povratka stranih ulaganja, pada cena nafte i povoljnog globalnog izgleda kamatnih stopa.

Benchmark je već 13 sesija u prekupljenom teritoriju, postigavši rekordne visine u 10 od njih.

“Bliski trenutni trend tržišta ostaje pozitivan”, rekao je Nagaraj Shetti, stariji tehnički analitičar za istraživanje na HDFC Securities. Postoji mogućnost da Nifty dosegne važan otporni nivo od 21.550″, dodao je Shetti.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter