POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Industrijski prosek Dau Džonsa pao je za preko 600 poena, pao je ispod 30.000 po prvi put u više od godinu dana

Prema Ritholcovom Džošu Braunu, „još nismo videli najgore“.

U četvrtak, DoW Jones Industrial Average je pao ispod ključnog nivoa od 30.000, jer su investitori zabrinuti da bi agresivniji pristup Federalnih rezervi inflaciji mogao gurnuti zemlju u recesiju. Dow je porastao u sredu nakon što su Federalne rezerve objavile najveće povećanje stope od 1994. godine, ali je u četvrtak izgubio sve svoje dobitke, pao na najniži nivo od januara 2021. Dov Jones Industrial Average pao je za 662 poena, ili 2,2 odsto. S&P 500 je pao 3%, dok je Nasdak Composite pao 3,7 odsto.

Glavni proseci su pali za 4,7 odsto, 6 odsto i 6 odsto za nedelju, respektivno, i znatno ispod rekordnih nivoa od sednice u četvrtak. I S&P 500 i Nasdak Composite su na teritoriji medveđeg tržišta, pali su za oko 23% i 34% sa svojih najviših nivoa svih vremena u januaru i novembru, respektivno. U međuvremenu, Dow je u padu za skoro 19 procenata u odnosu na najviši nivo u toku dana postavljenog 5. januara. „Fed ovde ima veoma tešku iglu i mislim da investitori i tržište, generalno, gube puno poverenja u sposobnost Fed-a da to učine“, rekao je Rajan Detrik, viši tržišni analitičar LPL Financial-a.

“Istina je da Fed najverovatnije kasni sa rasporedom. Trebalo je da se povećavaju agresivnije – možda počevši od kraja prošle godine gledajući unazad – i tržište to shvata.” Nakon što je konačno probio taj nivo u novembru 2020. godine, Dov je u četvrtak pao ispod 30.000, prvi put od 4. januara 2021. Otkriće vakcinacije protiv pandemije, kao i značajan podsticaj Fed-a, podstakli su širi tržišni bum — na čelu sa tehnološke akcije — to je dovelo glavne proseke do tada rekordnih.

Dow je probio iznad 30.000, stavljajući ga za više od 60% iznad svog istorijskog najnižeg nivoa na zatvaranju u ovom trenutku. Iako 30.000 nije nužno tehnička prekretnica za Dow, mnogi na Volstritu smatraju ove okrugle barijere od 1.000 poena važnim psihološkim merilima za tržište.

DJI 2022 06 16 19 12 53 fa6bc
Dow je pogodio psiholoski nivo od 30k dolara

Džeremi Sigel iz Vartona kaže da ako investitori počnu da raspolažu gotovinom sada, neće požaliti za godinu dana.

Prema Džefriju Gundlahu, ne bi ga iznenadilo da bitkoin pao na 10.000 dolara. U četvrtak su objavljeni dodatni dokazi o oštrom padu ekonomske aktivnosti. Početak stambenog zbrinjavanja pao je u maju za 14 odsto, što je znatno premašilo pad od 2,6 odsto koji predviđaju ekonomisti koje je anketirao Dau Džons. Poslovni indeks Filadelfije u junu je pao na -3,3, što je najniži rezultat od maja 2020.

Home Depot, Intel, Valgreens, JPMorgan, 3M i American Ekpress su dostigli nove minimume za 52 nedelje, dok su tehnološke akcije pale nakon kratkog rasta u sredu. Amazon, Apple i Netfliks su pali za više od 3%. Tesla i Nvidia su pali za više od 6% i 5%, respektivno. Akcije u turističkoj industriji, kao što su United, Delta i Carnival, takođe su pale. U tvitu u četvrtak, Jim Cramer sa CNBC-a rekao je: „Trenutno postoji neverovatan obim prodaje tehnologije. „Zapanjujuće je gledati kako prodavci masovno šalju svoje najbolje tehničare u 5 ujutro. Akcije osnovnih proizvoda, koje su prepoznate po svojim konzistentnim novčanim tokovima koji mogu da izdrže recesiju, trgovale su na zelenom ili blizu ravnog nivoa. Procter & Gamble je povećao svoje akcije za 1,6 odsto. Valmart i Colgate-Palmolive bili su neznatno veći.

„Vreme je da izađemo iz ovog veštačkog sveta predvidljivih ogromnih injekcija likvidnosti gde se svi navikavaju na nulte kamatne stope, gde radimo glupe stvari kao što je ulaganje u delove tržišta u koje ne bi trebalo da ulažemo ili investiranje u ekonomiju na način koji nema smisla“, rekao je glavni savetnik za investicije Alijanza Mohamed El-Erijan u emisiji CNBC „Skuavk Bok“ u četvrtak. „Napuštamo tu vladu i to će biti težak put. On je napomenuo da centralne banke, uključujući Fed, zaostaju u borbi protiv inflacije i da prolaze kroz „duboko buđenje“. Namera Fed-a da podigne kamatne stope za 75 baznih poena, uz mogućnost još povećanja istih razmera, prvobitno je dobro prihvaćena na tržištu.

U sredu su Dov i S&P 500 zatvorili sesiju u porastu nakon petodnevnog pada. Indeks 30 akcija je ojačao za otprilike 304 poena, ili 1%, dok je S&P 500 porastao za 1,46 odsto. Nasdak Composite, koji ima veliku težinu u tehnologiji, bio je relativno bolji, skočivši za 2,5 odsto. Investitori su se pitali da li Fed može da izvede meko sletanje jer se raspoloženje na tržištu ponovo pogoršalo u četvrtak dok su centralne banke širom sveta prihvatile agresivniju politiku. Švajcarska narodna banka je prvi put posle 15 godina podigla kamatne stope preko noći. Očekuje se da će Banka Engleske u četvrtak povećati kamatne stope sedmi put zaredom.

Prinos 10-godišnjeg trezora počeo je svoj veliki junski niz u četvrtak kada su tržišta pala, i poslednji put se trgovao oko 3,44 odsto, u odnosu na 2,84 odsto na kraju maja. Najveće proseke srušila je neumerena inflacija, koja je na najvišem nivou u poslednjih 40 godina, kao i strah od usporavanja privrednog rasta i verovatne recesije.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter