POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u SAD pala na 4% u maju! Čeka se ključna odluka Fed-a

Inflacija u SAD je ponovo rasla sporijim tempom u maju, povećavajući verovatnoću Federalnih rezervi da pauziraju pooštravanje monetarne politike kasnije ove nedelje.

Indeks potrošačkih cena u zemlji za mesec maj porastao je za 4% na godišnjem nivou, u odnosu na 4,9% u aprilu, pokazali su podaci Biroa za statistiku rada u utorak. Ekonomisti su očekivali da će se taj broj ohladiti na 4,1%.

Maj je bio jedanaesti mesec uzastopnog ublažavanja inflacije sa najsporijom stopom rasta od početka 2021. godine.  Međutim, inflacija i dalje ostaje duplo veća od Fed-ovog cilja od 2%. Na mesečnom nivou, inflacija je porasla za 0,1%, usporavajući sa 0,4% u prethodnom mesecu.

Pad cena avio karata i cena benzina dodatno je ublažio inflaciju, iako je ovaj pad nadoknađen skokom troškova smeštaja i polovnih automobila.

U međuvremenu, osnovne cene, koje isključuju artikle poput hrane i energije, porasle su za 5,3% godišnje i 0,4% mesečno, u skladu sa procenama analitičara.

Ovi podaci bi mogli da utiču na proces donošenja odluka kreatora politike Fed-a koji danas započinju ključni dvodnevni sastanak.

Fed je podizao kamatne stope više od godinu dana kako bi se borio protiv povišene inflacije, tako da se očekuje da će indeks potrošačkih cena igrati ključnu ulogu u tome da li će centralna banka odlučiti da privremeno zaustavi svoj ciklus pooštravanja ili dodatno poveća troškove zaduživanja.

Prema Investing.com-ovom Fed Rate Monitor Tool-u, postojalo je više od 80% šanse da će zvaničnici Fed-a zadržati referentnu stopu u rasponu od 5% do 5,25%, dok je verovatnoća da će Fed podići stope za 25 baznih poena nešto manja od 20%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter