POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u SAD u junu dostigla novi najviši nivo od 9,1% u poslednjih 4 decenije

Potrošačka inflacija u SAD je u junu skočila na novi najviši nivo od četiri decenije od 9,1%, nadmašivši prognoze analitičara i nagomilavši dodatni pritisak na Federalne rezerve da je sruše bržim rastom kamatnih stopa.

Prema podacima Zavoda za statistiku rada, cene su porasle za 1,3% u jednom mesecu, što je bio najveći mesečni rast od 2005. godine.
To je uglavnom uzrokovano značajnim poskupljenjem hrane, benzina i stanovanja.

Bazne cene, koje isključuju nestalne komponente CPI, porasle su za 0,7% od maja, najviše od prošle godine. Uprkos činjenici da su stanovanje, benzin i hrana doprineli za polovinu mesečnog povećanja, BLS je to povećanje opisao kao „široko zasnovano“.

Godišnja stopa inflacije baznog indeksa potrošačkih cijena pala je sa 6,0% na 5,9%, iako je čak i ovo smanjenje bilo manje nego što se očekivalo. Ovo je bio jedini ohrabrujući razvoj u izveštaju.

Bivša ekonomistkinja Federalnih rezervi Džulija Koronado, koja je osnovala konsultantsku kuću MacroPolicy Perspectives, izjavila je preko Tvitera da “nema začećenja ovog istraživanja”.

Iako bazni efekti kretanja od pre godinu dana imaju značajan uticaj na neuobičajeno visoku godišnju stopu inflacije, mesečna stopa ipak jasno ukazuje na rasprostranjene, tekuće pritiske cena u privredi.

Prinosi na obveznice su porasli, a fjučersi na američke akcije su pali kao odgovor na vesti, što je sugerisalo da je problem inflacije dublji i trajniji nego što se ranije mislilo.
To je najnovije u nizu nepovoljnih iznenađenja iz indeksa potrošačkih cena, koje su ekonomisti sa Volstrita dosledno potcenjivali tokom prošle godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter