POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija veća od očekivanja, berze pale!

Američki berzanski indeksi su pali na otvaranju berze nakon što su podaci pokazali ubrzanje potrošačkih cena u januaru, iako je tempo godišnjeg rasta usporen, što je verovatno zadržalo Federalne rezerve na putu umerenog povećanja kamatnih stopa.

Fjučersi su bili promenljivi nakon što je izveštaj Ministarstva rada pokazao da su potrošačke cene porasle za 0,5% u januaru nakon rasta od 0,1% u decembru. Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će indeks potrošačkih cena (CPI) porasti za 0,5%.

U periodu od 12 meseci do januara, CPI je porastao za 6,4%. Ovaj rast inflacije je nešto iznad tržišne prognoze rasta od 6,2%.

„Mislim da ovaj izveštaj ne menja stav Fed-a. Da li to znači da smo na putu ka još najmanje dva povećanja kamatnih stopa? Apsolutno“, rekao je Piter Kardiljo, glavni tržišni ekonomista u Spartan Capital Securities u Njujorku.

„Moja pretpostavka je da podaci u odnosu na prethodnu godinu ukazuju na još jedno povećanje od 25 baznih poena u martu i još jedno u maju.“

Tržišta su imala optimističan početak godine, podstaknuta obnovljenim interesovanjem za akcije rasta koje su pogođene 2022. godine, pošto je Fed agresivno povisio kamatne stope kako bi rast cena stavio pod kontrolu.

Međutim, sve ukazuje na to da će američka centralna banka ostati pri restriktivnoj politici tokom cele godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter