POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Instacart postiže uspešnu IPO i dostiže vrednost od 9,9 milijardi dolara

Aplikacija za dostavu namirnica Instacart, koja je u vlasništvu Maplebear Inc, uspešno je odredila cenu svoje inicijalne javne ponude (IPO) na vrhu njenog naznačenog opsega, postižući potpuno razblaženu vrednost od 9,9 milijardi dolara. Deonice će početi da se trguju na NASDAQ-u u utorak. IPO je prikupio 660 miliona dolara, pri čemu je kompanija odredila cenu od 30 dolara po akciji nakon jake tražnje investitora.

Vrednost je primetno niža od vrednosti od 39 milijardi dolara koju su investitori dodelili Instacartu tokom privatne faze prikupljanja sredstava u martu 2021. godine, tokom vrhunca pandemije COVID-19. Iako je tražnja za uslugama dostave namirnica opala s obzirom na pandemiju, Instacart je dokazao svoju profitabilnost. Kompanija je prijavila neto prihod od 242 miliona dolara za šest meseci završene 30. juna, u poređenju sa gubitkom od 74 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Investitori poput Norges Bank Investment Management i entiteta povezanih sa firmama za Venture Capital i privatni kapital TCV, Sequoia Capital, D1 Capital Partners i Valiant Capital Management dogovorili su se da kupe do 400 miliona dolara vrednih akcija prodatih u Instacartovom IPO-u. Gigant za piće, PepsiCo, takođe je pristao da kupi 175 miliona dolara preferentnih konvertibilnih akcija.

Iako se suočava sa konkurencijom maloprodajnih divova poput Amazona, Targeta i Walmarta, Instacart i dalje ostvaruje prihod dostavljanjem namirnica iz različitih lanaca, uključujući Kroger, Costco i Wegmans. Kompanija je takođe proširila svoj posao dostave na robe van namirnica od prodavaca kao što su prodavac kozmetičkih proizvoda Sephora, prodavnica brze hrane 7-Eleven i lanac apoteka CVS Health.

Uspešan IPO kompanije smatra se još jednim znakom oporavka tržišta IPO-a u Sjedinjenim Američkim Državama nakon suše tokom većeg dela ove godine i 2022. godine. Ovo sledi nakon što je čip dizajner Arm Grupe- SoftBank prošle nedelje izlistan na Nasdaqu po potpuno razblaženoj vrednosti od 54,5 milijardi dolara, koja se nakon tri dana trgovanja popeo na 62 milijarde dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter