POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Instagram, YouTube, TikTok, Tviter meta tužbe EU za kripto oglašavanje

YouTube, TikTok i Tviter i Meta Platforms mogli bi da se suoče sa regulatornim merama nakon što se evropska potrošačka grupa BEUC požalila Evropskoj komisiji i potrošačkim vlastima da onlajn platforme navodno olakšavaju obmanjujuću promociju kripto imovine.

Američki regulatori koji su tužili kripto platforme Coinbase i Binance, zajedno sa prošlogodišnjim kolapsom FTX-a, izazvali su zabrinutost oko zaštite potrošača vezanih za kripto sredstva kao što su Bitkoin i Ethereum.

Evropska unija je prošlog meseca usvojila prvi svetski sveobuhvatni skup pravila za regulaciju kriptoaktive (MiCa).

BEUC je u svojoj žalbi podnetoj u četvrtak naveo da je širenje obmanjujućih reklama za kriptovalute na platformama društvenih medija nepoštena komercijalna praksa jer izlaže potrošače ozbiljnoj šteti kao što je gubitak značajnih količina novca.

Rečeno je da se to dešava putem reklama i uticaja.

Ona je pozvala Mrežu za saradnju za zaštitu potrošača da zahteva od onlajn platformi da usvoje strože politike oglašavanja na kriptovalute i preduzmu mere da spreče uticajne osobe da obmanu potrošače.

Mreža bi naknadno trebalo da obavesti Evropsku komisiju o efikasnosti ovih mera, navodi BEUC u zajedničkoj žalbi sa devet svojih članica.

Grupa je pozvala evropske potrošačke vlasti da sarađuju sa evropskim nadzornim organima za finansijske usluge kako bi se osiguralo da platforme prilagode svoju politiku oglašavanja kako bi sprečile obmanjujuću promociju kriptovaluta.

„Kripto će uskoro biti regulisano novom Uredbom o tržištu kripto imovine, ali ovo zakonodavstvo se ne primenjuje na kompanije društvenih medija koje imaju koristi od reklamiranja kriptovaluta na račun potrošača“, rekla je generalna direktorka BEUC-a Monik Gojens u saopštenju.

„Zbog toga se obraćamo vlastima zaduženim za zaštitu potrošača kako bismo osigurali da Instagram, YouTube, TikTok i Tviter ispune svoju dužnost zaštite potrošača od kripto prevara i lažnih obećanja“, rekla je ona.

Grupe potrošača u Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Portugalu, Slovačkoj i Španiji takođe su se prijavile na žalbu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter