POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Intel će uložiti 25 milijardi dolara u izraelsku fabriku, kaže Netanjahu

Američka proizvođač čipova Intel Corp će uložiti 25 milijardi dolara u novu fabriku u Izraelu, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu u nedelju, nazivajući to najvećim međunarodnim ulaganjem ikada u zemlji.

Fabrika u Kirjat Gatu trebala bi da otvori vrata 2027. godine, radi najmanje do 2035. godine i zaposliće hiljade ljudi, saopštilo je izraelsko Ministarstvo finansija. Prema dogovoru, Intel će plaćati poresku stopu od 7,5%, u poređenju sa trenutnih 5%, dodalo je ministarstvo.

Tokom gotovo pet decenija poslovanja u Izraelu, Intel je postao najveći privatni poslodavac i izvoznik zemlje, kao i lider u lokalnoj elektronici i informacionoj industriji, prema veb-sajtu kompanije.

Godine 2017. Intel je kupio izraelsku kompaniju Mobileye Global Inc, koja razvija i implementira napredne sisteme pomoći vozaču, za 15 milijardi dolara. Intel je prošle godine izveo Mobileye na berzu.

Objavljujući dogovor u televizijskom obraćanju svom kabinetu, Netanjahu je nazvao to “izuzetnim dostignućem za izraelsku ekonomiju – 90 milijardi šekela (25 milijardi dolara) – najvećom investicijom ikada od strane međunarodne kompanije u Izrael”.

Intel je u saopštenju izjavio da su njegove operacije u Izraelu “odigrale ključnu ulogu” u globalnom uspehu kompanije.

“Naša namera da proširimo proizvodne kapacitete u Izraelu proizlazi iz naše posvećenosti zadovoljenju budućih potreba za proizvodnjom… i zahvalni smo na daljinskoj podršci izraelske vlade”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter