POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

“Internet bubble” se ponavlja? Akcije skuplje 20% u odnosu na realnu vrednost

Dok je povratak inflacije bio uzrok najnovijeg pada tržišta akcija, postoji još jedan faktor koji takođe može uticati na lom tržišta, a to je visoka valuacija ili jednostavno rečeno, precenjenost akcija.
Sve sporiji rast koji se očekuje u zaradama kompanija koje čine S&P 500 indeks samo dodaje “ulje na vatru” kada se radi o trenutnim cenama akcija.
Tvrdnja da su akcije trenutno precenjene i da njihova cena još može padati, nekima možda deluje nerealno, naročito nakon pada na tržištu u poslednjih godinu dana. Međutim, činjenice su trenutno takve kakve jesu, a slabije zarade kompanija dodatno doprinose ovoj tvrdnji.

Alat koji je kreirao Piter Linč, legenda Fidelity Investments-a, je PEG pokazatelj koji stavlja u odnos 2 pokazatelja: P/E racio i stopu rasta. P/E je odnos cena/ zarada po akciji. Kada se P/E podeli za prognoziranom stopom rasta dobija se vrednost PEG pokazatelja.

Što je PEG veći, to su akcije skuplje. U ovom trenutku, njegova vrednost iznosi oko 1,8 na osnovu dugoročnih procena, što ukazuje na precenjenost akcija.

Trenutno se nalazimo u situaciji gde na tržišta utiču dva faktora. Prvi je svakako povećanje stope od strane FED-a, dok je drugi revaluacija akcija nakon objave rezultata većine kompanija iz S&P500 indeksa a koja pokazuje slabije zarade i usporavanje rasta. Tokom protekle nedelje, S&P 500 je pao za 2,7%, produžavajući pad kojim se rizikuje brisanje svih dobitaka od početka 2023. Otkako je dostigao vrhunac ranije ovog meseca, S&P 500 je izbrisao više od polovine dobitka od početka godine koji je u jednom trenutku dostigao skoro 10%. Dow Jones Industrial Average je već izbrisao svoj napredak iz 2023. nakon pada četiri nedelje zaredom.

Ovaj pad tržišta dolazi kao otrežnjenje bikovima koji su pojurili da kupe akcije početkom godine nadajući se okončanju povećanja stopa federalnih rezervi. S&P 500 se trenutno trguje nešto iznad svog desetogodišnjeg proseka. 

Usred sve veće zabrinutosti zbog ekonomske recesije, analitičari Volstrita smanjuju prognoze profita. Očekivana stopa rasta prihoda za 2023. godinu postala je negativna, u odnosu na pozitivnu projekciju od skoro 10% u junu, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg Intelligence.

Procena zarada nije samo za ovu godinu loša. Prognozirani profiti za narednih tri do pet godina su se znatno smanjili usled zabrinutosti da je procvat privrede nakon pandemije, vođen neviđenim vladinim podsticajima, neodrživ.

Sve lošiji izgledi za rast doveli su do nemilosrdnog porasta PEG pokazatelja. Na osnovu dugoročnih prognoza profita, S&P 500 je trenutno otprilike 20% skuplji nego što je bio tokom internetskog balona (internet bubble).

Izvor: Bloomerg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter