POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Isporuka Tesle u 2022. promašena, prihodi u trećem kvartalu su ispod predviđenih

Tesla Inc je u sredu saopštila da očekuje da će ove godine propustiti cilj isporuke vozila, ali je umanjila zabrinutost zbog ublažavanja potražnje nakon što je njen prihod promašio procene Volstrita.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je analitičarima na konferencijskom pozivu da je u četvrtom kvartalu postojala odlična potražnja, obraćajući se zabrinutosti investitora da bi kupci mogli biti obeshrabreni slabom globalnom ekonomijom i visokim cijenama Teslinih vozila.

Ali Tesla je rekao da će neki logistički izazovi i dalje postojati, sa rastom isporuka u četvrtom kvartalu za manje od 50%, dok je proizvodnja porasla za 50%.

„Ne bih rekao da smo otporni na recesiju, ali je sigurno otporan na recesiju“, rekao je Musk.

Prethodno je Tesla više puta rekao da ima za cilj rast od 50% ove godine u odnosu na 936.172 automobila koje je isporučio 2021.

Njegove akcije su pale za 4,3% u trgovanju posle tržišta.

Tesla se brzo širi uprkos globalnim ekonomskim tremama, a investitori pomno prate znake da se potražnja potrošača hladi kako inflacija raste i kamatne stope rastu.

Bruto marža kompanije u automobilskoj industriji u trećem kvartalu iznosila je 27,9%, što je nedostajalo procenama analitičara i smanjeno sa 30,5% godinu dana ranije.

Prihod za treći kvartal iznosio je 21,45 milijardi dolara, što je rekord, ali manje od procena analitičara od 21,96 milijardi dolara, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Kompanija je saopštila da je imala negativan uticaj na devizni kurs od 250 miliona dolara na njenu zaradu pošto je američki dolar ojačao u odnosu na druge glavne valute.

„Inflacija troškova sirovina uticala je na našu profitabilnost zajedno sa neefikasnošću rampe“ iz novih fabrika u Berlinu i Teksasu i proizvodnje novih 4680 baterija, navodi se u Teslinoj izjavi.
Mask je dodao da proizvodnja baterije 4680 brzo raste, iako je izvršni direktor Endrju Baglino rekao: „Još su pred nama izazovi koje još nismo prevazišli. Nema sumnje.“

Mask je dodao da Teslini Semi truck, koji će početi da se isporučuju kupcima početkom decembra, neće koristiti ćelije baterije 4680.

Musk je takođe rekao da kompanija ima mogućnost da izvrši otkup akcija u rasponu od 5 do 10 milijardi dolara, do pregleda i odobrenja odbora.

Nenaslovljeni dizajn 16
Isporuka Tesle u 2022. promašena, prihodi u trećem kvartalu su ispod predviđenih 2

PUT DA SE PREĐU AKCIJE KOMPANIJE APPLE

Početkom ovog meseca, Tesla je saopštio da je isporučio 35% više vozila u periodu jul-septembar nego u prethodnom tromesečju, delimično zahvaljujući oporavka proizvodnje u Kini nakon dugotrajnih poremećaja COVID-19, ali je rekordni broj bio stidljiv od proizvodnje vozila i procene analitičara.

Pionir električnih vozila zabeležio je pad akcija za oko 50% u odnosu na rekordne vrednosti prošlog novembra, jer su investitori bili prestrašeni strahom od globalnog ekonomskog usporavanja i Muskove ponude da kupi kompaniju društvenih medija Twitter.

Musk je tokom konferencijskog poziva rekao da vidi put da Tesla vredi više od dve ogromne kompanije, Apple Inc i Saudi Aramco, zajedno.
Teslina tržišna kapitalizacija je sada ispod 700 milijardi dolara, dok Apple vredi 2,3 biliona dolara, a proizvođač nafte Saudi Aramco vredi 2,1 bilion dolara.

Analitičari su očekivali da će Musk izraziti optimizam o Tesli u konferencijskom pozivu.
Musk je pokušavao da prikupi novac za finansiranje svog posla od 44 milijarde dolara o preuzimanju Twittera Inc u privatnost.
Neki stručnjaci kažu da će Musk možda morati da proda još oko 3 milijarde dolara zaliha nakon objave zarade kako bi pomogao u finansiranju posla.

Musk je u sredu rekao da je uzbuđen zbog svoje čekajuće kupovine Tvitera, iako je rekao da su on i drugi investitori preplaćivali za kompaniju društvenih medija.

Musk je takođe rekao da je Teslin pikap Cybertruck na putu da uđe u proizvodnju sredinom sledeće godine i da bi njegov polukamion za teška opterećenja mogao da vidi 50.000 jedinica u Severnoj Americi 2024.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter