PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 03.11.2022. – Konsolidovani gubici uoči izveštaja o platnim spiskovima u SAD

  • Očekuje se da će američki izveštaj o platnim spiskovima bez poljoprivrede (NFP) pokazati da je u oktobru dodato 200 hiljada novih radnih mesta.
  • Prinosi američkog trezora su porasli, a stopa dvogodišnjih obveznica dostigla je novi 15-godišnji maksimum.
  • EURUSD konsoliduje gubitke blizu dnevnog minimuma bez znakova da će se pad završiti.

EURUSD par se kreće u zoni cene od 0,9750 u četvrtak, nedaleko od svežeg dvonedeljnog najnižeg nivoa od 0.9729. Fed je povećao stope za 0,75% četvrti put zaredom, kao što se očekivalo, i nagovestio da bi kamatne stope mogle dostići vrhunac na višim nivoima nego što su tržišta očekivala. Jerome Powell iznenadio je finansijska tržišta pošto je ohladio spekulacije da će američka centralna banka u bliskoj budućnosti usporiti tempo zaoštravanja.

Akcije su produžile svoje padove u trgovanju pre otvaranja, dok su prinosi na državne obveznice SAD porasli na nove višegodišnje maksimume. Prinos na dvogodišnje trezorske zapise dostigao je vrhunac na 4,745%, a kasnije je opao ka trenutnoj zoni od 4,69%.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je bila u toku i napomenula da recesija ne bi bila dovoljna da zaustavi cene, iako je dodala da su inflatorna očekivanja u ovom trenutku uglavnom ukorenjena. Konačno, rekla je da evropski kreatori politike moraju „da budu pažljivi na prelivanje iz politike Fed-a“.

Američki kalendar je bio prepun. Zemlja je objavila oktobarska smanjenja radnih mesta u Challenger-u, koja su pokazala da su poslodavci u SAD otpustili 33.843 radnih mesta u oktobru, što je povećanje od 13% u odnosu na 29.989 otpuštanja u septembru. Takođe, početni zahtevi za nezaposlene za nedelju koja je završena 28. oktobra poboljšali su se na 217.000, nadmašivši očekivanih 220.000, iako je Q3 produktivnost nepoljoprivredne proizvodnje zabeležila skromni napredak od 0,3%. Jedinični troškovi rada u istom periodu porasli su za 3,5%. Konačno, ISM Services PMI se smanjio za više nego što se očekivalo u oktobru, štampajući 54,4.

Nemačka će u petak objaviti fabričke narudžbe, dok će S&P Global objaviti konačni oktobarski PMI za usluge evrozone. SAD će objaviti oktobarski izveštaj o platnim spiskovima koji nisu u poljoprivredi, a očekuje se da će zemlja dodati 200 hiljada novih radnih mesta u mesecu. Predviđa se da će stopa nezaposlenosti porasti sa sadašnjih 3,5% na 3,6%.

Današnja zadnja cena0.9747
Današnja dnevna promena-0.0049
Današnja dnevna promena u %-0.50
Današnje dnevno otvaranje0.9818

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter