POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 06.12.2022. – EUR/USD pada ispod 1.0500

  • Trgovinski bilans u Sjedinjenim Državama pokazuje povećanje deficita, što je prepreka za američki dolar.
  • Fabričke narudžbine u Nemačkoj su održale rast evra usred sumornih izgleda.
  • Decembarski sastanci Federalnih rezervi i Evropske centralne banke – kako bi zadržali par u poznatom rasponu.
  • Analiza cene EUR/USD: Pristrasno rast, ali je povlačenje ka 1.0400 na vidiku.

    Evro (EUR) produžava neke od svojih gubitaka u ponedeljak u odnosu na američki dolar (USD), koji je ostao ispod cifre od 1.0500 usred impulsa za smanjenje rizika, pošto podaci objavljeni u Sjedinjenim Državama (SAD) nisu ojačali dolar. Fabričke porudžbine u Nemačkoj su iznenađujuće premašile procene, podržavajući evro. Prema tome, EUR/USD se trguje na 1.0487 nakon što je dostigao dnevni minimum od 1.0475.


Deficit trgovinskog bilansa SAD se povećao i mogao bi da utiče na BDP (GDP) u K4
Ministarstvo trgovine (DoC) u Sjedinjenim Državama otkrilo je oktobarski trgovinski bilans, koji je pokazao da se deficit širi dva meseca uzastopno, pošto su brojke dostigle -78,2 milijarde dolara koje premašuju procene od -80 milijardi dolara, iako zaostaju za septembarskim -74,1 milijarde dolara. Udubljujući se u podatke, izvoz je porastao za 256,6 milijardi dolara u odnosu na septembar, dok je uvoz skočio za 334,8 milijardi dolara iznad 332,6 milijardi dolara iz prethodnog meseca.

Nemačke fabričke narudžbine su povećale evro
U evrozoni, Nemačka je objavila svoje oktobarske fabričke porudžbine, koje su porasle iznad procene od 0,1% i srušile brojke iz septembra. Vredi napomenuti da su porudžbine porasle prvi put od jula. U poređenju sa oktobrom 2021, porudžbine su pale za prilagođenih 3,2%. U izveštaju se dodaje da kompanije i dalje imaju poteškoća da ispune svoje porudžbine jer su lanci snabdevanja prekinuti, za šta se okrivljuje rat u Ukrajini i poremećaji izazvani krizom Covid-19.

Podaci o radnim mestima u SAD i “robust ISM Services” PMI održavaju rast USD
Na drugim mestima, EUR/USD nije uspeo da se vrati ka višemesečnim najvišim nivoima na 1.0594 zbog prošlonedeljnih solidnih američkih podataka o platnim spiskovima (NFP) za novembar, sa kompanijama koje su zapošljavale više od 263.000 poslova, što premašuje procene od 200.000. Takođe, prosečna zarada po satu je skočila na 5,1% u odnosu na prethodnu godinu, a objavljivanje u ponedeljak optimističnog PMI neproizvodnog američkog Instituta za upravljanje snabdevanjem (ISM) na 56,5 naspram procenjenih 53,3 će zadržati ponudu američkog dolara.

Predstoje sastanci Federalnih rezervi i Evropske centralne banke
S obzirom na pozadinu, investitori procenjuju da će američke Federalne rezerve (Fed) nastaviti da pooštravaju monetarne uslove. Kvote za fjučers na tržištu novca za povećanje stope federalnih fondova (FFR) od 50 na decembarskom sastanku su 79,4%, dok su šanse za 75 bps na 20,6%. Što se tiče Evropske centralne banke (ECB), neki kreatori politike poput Villeroy, Makhlouf, and Herodotou, izrazili su podršku povećanju stope od 50 baznih poena, za razliku od Knots-a and Holtzman-a, koji su podržali agresivnih 75 bps.

Današnja zadnja cena1.0529
Današnja dnevna promena0.0044
Današnja dnevna promena u %0.42
Današnje dnevno otvaranje1.0485

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter