POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 09.11.2022. – Američki CPI će biti od ključnog značaja

  • EURUSD prodavci su danas u vođstvu.
  • Trgovci se spremaju za veoma važan američki CPI izveštaj.

EURUSD je danas pao za 0,4% u nestabilnoj u Njujoršskoj sesiji koja je pokazala dobro dvosmerno poslovanje na deviznom tržištu. Američki dolar je ojačao u sredu, pošto su dosadašnji rezultati na izborima na sredini mandata pokazali malo dokaza o “crvenom talasu” odjekujućoj pobedi republikanaca. Međutim, bila je to divlja vožnja između najnižih vrednosti u Njujoršskoj sesiji i maksimuma od 109.727 i 110.373 što je gurnulo i povuklo evro.

U američkoj politici, očekivalo se da će jači rezultat republikanaca podstaći vatru spekulacija oko izgleda manje fiskalne podrške i potencijalno nižeg vrha u terminalnoj stopi Fed-a. Ovo je u početku dovelo ponudu u dolar, a zatim je podržalo evro u petak i na početku nedelje u okviru njegovog opsega trgovanja od 0.97-1.01 za mesec do sada. Međutim, izgledi za podeljeni američki Kongres i očekivani potez crvenog republikanaca nisu se ostvarili. Shodno tome, Volstrit je otvorio ponudu i ostaje u minusu u drugom delu sesije, pad za evro.

Analitičari Rabobanke su tvrdili da postoji još loših strana za jedinstvenu valutu. „Po našem mišljenju, fundamentalni pokazatelji su i dalje pristrasni ka daljem pritisku na pad valutnog para u narednim mesecima, što znači da bismo skupove posmatrali kao priliku za prodaju“, rekli su oni.

„Konkretno, ne vidimo da je evro vrednovan za uticaj zime 2023. i šta bi produženi period skupe energije mogao da znači za nemački poslovni model, evropsku trgovinu i bilans tekućeg računa i vrednost evra. Revidirali smo sniženje naše prognoze za EUR/USD na 12-mesečnom pregledu na 0.95 sa 1,05. Očekujemo da će se EUR/USD nestabilno trgovati oko ovog nivoa u narednim mesecima.”

Što se tiče pozicioniranja, najnoviji podaci o pozicioniranju špekulanata CFTC-a (Commodity Futures Trading Commission) pokazali su naglo povećanje nivoa neto dugova u evrima u poslednje dve nedelje, na najviše nivoe od juna prošle godine. Ovo ostavlja prostor za korekciju ukoliko američki dolar ponovo uspe da uhvati ponudu koja se povukla sa višedecenijskih maksimuma poslednjih nedelja pošto investitori uzimaju profit nakon višemesečnog rasta.

Američki CPI će biti ključan za USD
Rastu sve spekulacije da se Fed možda približava povlačenju zavese na povećanje kamatnih stopa koje podržava dolar i da bi takav zaokret u velikoj meri podržavao akcije i sve stvari “high beta”, kao što su evro i “commodity complex”. S tim u vezi, investitori čekaju da vide da li će podaci o indeksu potrošačkih cena u SAD od četvrtka podstaći Federalne rezerve da nastave da povećavaju kamatne stope sve do sledeće godine. Na kraju krajeva, predsedavajući Fed-a, Džerom Pauel, odbio se protiv nedavnog pivot sentimenta i tržišnog skupa kada je rekao da bi terminalna stopa mogla biti veća. U svakom slučaju, izveštaj o inflaciji od četvrtka mogao bi da bude dobar lakmus test za procenu da li će investitori jednom zauvek okrenuti leđa dolaru.

EURUSD cilja 0.9500 za kraj ove godine
Analitičari iz Noredea-e su rekli: „EURUSD će verovatno nastaviti da se kreće, ali mi i dalje smatramo niži EURUSD do kraja ove godine (oko 0.95).“

„Ono što sada vidimo je da su investitori sve više podeljeni u tumačenju ekonomskih podataka i implikacija na monetarnu politiku. Pristrasnost potvrde koja okružuje dolazne podatke čini izvesnim zaokretom Fed-a čak i ako podaci pokazuju drugačije.“

„Nekoliko centralnih banaka koje usporavaju tempo povećanja dovele su do uverenja da ni smanjenje stope nije daleko. Neki naglašavaju rizike od preteranog zatezanja, međutim, Fed vidi rizik da ne pooštri dovoljno ili prerano pauzira da bi inflaciju stavio pod kontrolu.

Današnja zadnja cena1.0027
Današnja dnevna promena-0.0045
Današnja dnevna promena u %-0.45
Današnje dnevno otvaranje1.0072

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter