POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 11.01.2023. – EUR/USD raste iznad 1.0750 zbog komentara ECB-a, USD slabi

  • EUR/USD je ojačao zbog slabih komentara američkog dolara i ECB-a.
  • Govor predsednika Federalnih rezervi Jerome Powell-a u utorak nije dao nikakve smernice uoči izveštaja američkog CPI.
  • Analiza cene EUR/USD: Probijanje/zatvaranje iznad 1.0770 otvorilo bi put za testiranje 1.0800

Evro (EUR) je nastavio svoj uzlazni trend u odnosu na američki dolar (USD) i popeo se na novi osmomesečni maksimum oko 1.0776, uoči objavljivanja indeksa potrošačkih cena (CPI) u Sjedinjenim Državama (SAD), koji je predviđeno da uspori. Stoga se EUR/USD trguje na 1.0759 nakon što je dostigao dnevni minimum od 1.0725.

Evro je porastao zbog slabog komentara ECB-a i očekivanjima da će se inflacija u SAD smanjiti
Wall Street nastavlja svoj skup uoči objavljivanja američkog CPI (Consumer price index) izveštaja. Nedostatak objavljivanja američkih ekonomskih podataka i irelevantan govor predsedavajućeg američkih Federalnih rezervi (Fed) Jerome Powell-a u utorak su ostavili EUR/USD na putu spekulacijama da će se američka inflacija ublažiti, što bi moglo utrti put manje agresivnom Fed-u. Shodno tome, EUR/USD je stalno rastao.

Osim ovoga, EUR/USD je dobio uzdizanje zahvaljujući nekoliko oštrih komentara zvaničnika Evropske centralne banke (ECB). Schnabel iz ECB-a je u utorak rekao da će „kamate i dalje morati značajno da rastu” i da se „inflacija neće smiriti sama od sebe”. U sredu je guverner Banke Francuske i član Upravnog saveta ECB (GC) Francois Villeroy rekao da bi ECB (Evropska centralna banka) trebalo da dostigne terminalnu stopu do leta.

Guverner centralne banke Austrije Robert Holtzmann je kasnije dodao da će „stope morati znatno da rastu da bi dostigle nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se obezbedilo blagovremeno vraćanje inflacije na cilj“. Ponovio je neke od njegovih komentara i Olli Rehn, koji je dodao da stope moraju „značajno“ porasti u narednih nekoliko sastanaka i dostići restriktivne nivoe kako bi se smanjila inflacija.

Uoči nedelje, američka ekonomska lista će u četvrtak sadržati izveštaj o indeksu potrošačkih cena (CPI), sa procenama na 0% mesečno, dok se na godišnjem nivou procenjuje na 6,5%. Takozvani Core CPI je predviđen na 0,3% mesečno, što je više nego prethodnog meseca, dok se na godišnjem nivou procenjuje da će iznositi 5,7%.

Analiza cena EUR/USD: Tehnički izgled
Iz perspektive dnevnog grafikona, EUR/USD proboj sedmičnih maksimuma oko 1.0750 otvorio je vrata za testiranje maksimuma iz juna 2022. od 1.0773. Kada se taj nivo cena probije, EUR/USD bi mogao da testira cenu od 1.0800 u bliskoj budućnosti. Taj scenario je podržan indeksom relativne snage (RSI) koji je na rastućoj teritoriji i ima za cilj dalji rast, iako stopa promene (RoC) sugeriše da volatilnost ostaje nepromenjena. Prema tome, EUR/USD bi mogao nastaviti da stalno napreduje ili se konsoliduje.

S druge strane, neuspeh EUR/USD da probije 1.0800 bi izložio par pritisku prodaje, koji bi mogao da padne na 1.0750, nakon čega bi usledio test dnevnog minimuma od 10. januara od 1.0711 i cifre od 1..0700.

Današnja zadnja cena1.0755
Današnja dnevna promena0.0019
Današnja dnevna promena u %0.18
Današnje dnevno otvaranje1.0736

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter