POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 13.03.2023. – EUR/USD raste iznad 1.07000 pre objavljivanja američkog CPI

  • DXY pada u ponedeljak, američki prinosi produžavaju pad.
  • Podaci o inflaciji u SAD treba da budu u utorak, a ECB će odluku o stopi objaviti u četvrtak.
  • EUR/USD beleži najviše zatvaranje za mesec dana pošto su opklade na povećanje stope Fed smanjene.

EUR/USD je u porastu za preko 0,9% u podnevnoj trgovini, uz pomoć slabijeg američkog dolara i uoči sastanka o politici Evropske centralne banke u četvrtak. Očekivanja zahtevaju da ECB poveća povećanje od 50 baznih poena, a pretpostavlja se i oštra retorika koja podržava jedinstvenu valutu koja je do sada prešla sa najniže vrednosti od 1.0650 na najviši nivo od 1.0748.

U međuvremenu, američki dolar je nastavio da pada u ponedeljak jer se tržišta klade da će Federalne rezerve biti manje agresivne u podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju. Američke vlasti su preduzele korake da pokušaju da umanje štetu od nedavnog kolapsa banke Silicijumske doline.
Novi program oročenog finansiranja banaka će ponuditi kredite Federalnih rezervi u trajanju do jedne godine depozitnim institucijama, podržane trezorima Sjedinjenih Država i drugom imovinom koju ove institucije drže.

Shodno tome, indeks američkog dolara, ili DXY, koji meri dolar u odnosu na ostale glavne valute, pao je na najniži nivo od 103.484, prateći pad kratkoročnih prinosa trezora. Dvogodišnja novčanica je u jednom trenutku u njujorškoj trgovini isplaćivala čak 3,997% i oslabila je u odnosu na najviši nivo od početka nedelje od 4,534% u najvećem jednodnevnom padu od finansijske krize 2008, na putu za njegov najveći trodnevni pad od sloma Crnog ponedeljka 1987. U međuvremenu, fjučersi Fed fondova su promenjeni jer trgovci očekuju da će terminalna stopa Fed-a biti niža. Tržišta sada imaju nisku cenu od 4,14% za decembar, koja je prvobitno bila iznad 5% u petak. Štaviše, fjučersi pokazuju šansu od 21% da nema povećanja stopa od strane Federalnog komiteta za otvoreno tržište kada će najave biti objavljene 22. marta.

Indeks potrošačkih cena u SAD će biti ključan
Sve ovo čini veoma važan događaj crvenog kalendara ove nedelje u podacima Indeksa potrošačkih cena u SAD. Ovo će biti objavljeno u utorak ujutru na američkoj sednici, a trgovci će koristiti podatke da spekulišu kako će Federalne rezerve reagovati kasnije ovog meseca kada će se centralna banka sastati da donese odluku o određivanju svoje kamatne stope.

„Očekuje se da će sutrašnje objavljivanje američkih podataka o inflaciji CPI pokazati da su glavni pritisci na cene i dalje povišeni na 6% na godišnjem nivou, što je znatno iznad Fed-ove prognoze inflacije od 2%“, kažu analitičari Rabobanke. „Ako bi Fed odustao od svog ciklusa pooštravanja, mogao bi imati problem sa kredibilitetom. Pored toga, nekoliko godina zvaničnici FED-a su tvrdili da monetarna politika nije pravo sredstvo za rešavanje finansijske stabilnosti“, napominju analitičari.

„S obzirom na najavu koju je Fed objavio tokom vikenda u saradnji sa Ministarstvom finansija kako bi zaustavio rizike zaraze izazvane krizom SVB-a, FOMC bi mogao da favorizuje nastavak povećanja stopa sledeće nedelje sa fokusom na rizike od inflacije“, kažu analitičari. Rabobank je tvrdio.

„Održavamo naše jednomesečne i 3-mesečne prognoze od EUR/USD 1.06 respektivno, iako je jasno da ćemo pažljivo pratiti smernice za budućnost na ovomesečnim sastancima politike Federalnih rezervi (i ECB),“ objasnili su analitičari.

Izvor: FXStreet

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter