POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 13.12.2022. – Iznad 1.0600 pre odluke Federalnih rezervi SAD

  • Indeks potrošačkih cena u SAD je u novembru porastao za manje nego što se očekivalo.
  • Fokus se sada pomera na najavu monetarne politike Federalnih rezervi SAD.
  • EUR/USD trguje na najvišem nivou od prošlog juna, višim maksimumima kao nakon Fed-a.


EUR/USD par je skočio na 1.0672, što je najviši nivo od početka juna, zadržavši većinu svojih unutardnevnih dobitaka do kraja američke sesije, trenutno se krećući oko nivoa od 1.0620. Finansijska tržišta su pozdravila znake ublažavanja inflacije u Sjedinjenim Državama. Novembarski indeks potrošačkih cena je porastao za 7,1% na godišnjem nivou, ispod očekivanih 7,3% i smanjio se u odnosu na prethodnih 7,7%. Očitavanje jezgra u istom periodu poraslo je za 6%, što je pad sa 6,3% u prethodnom mesecu.

Uprkos tome što inflacija ostaje daleko iznad cilja američkih Federalnih rezervi (Fed) od 2%, trenutno očitavanje podržava sporiji tempo kvantitativnog zaoštravanja. Predsednik američkog Fed-a Jerome Powell predvideo je potencijalno povećanje od 50 baznih poena u decembru, u odnosu na prethodnih 75 baznih poena. Centralna banka će svoju odluku objaviti ove srede, a postoji velika šansa da bi kreatori politike mogli da objave kraj ciklusa pooštravanja. Powell je pojasnio da će stope ostati na restriktivnim nivoima neko vreme, tako da smanjenje stope nije uvršteno u tabelu. Ipak, sporiji tempo zaoštravanja će smanjiti rizik od recesije.

Evropska centralna banka (ECB) će u četvrtak odlučivati i o monetarnoj politici. Očekuje se da će ECB ublažiti tempo zaoštravanja i ostvariti povećanje od 50 bps nakon dva kretanja od 75 bps. Međutim, kreatori politike sa obe obale Atlantika mogli bi da iznenade investitore, idući na veća povećanja. Rizik je veći u Evropi, s obzirom na to da inflacija ne daje znake povlačenja.

Support zone: 1.0595 1.0550 1.0510

Resistance zone:  1.0680 1.0730 1.0765  

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter