POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 15.11.2022. – EUR/USD se penje iznad 1.0350 nakon američkog PPI izveštaja

  • Indeks cena proizvođača u SAD dodatno učvršćuje argumente zvaničnika Federalnih rezervi za usporavanje tempa pooštravanja.
  • BDP (GDP) evrozone je nadmašio procene, iako nastavlja da opada kako se nazire predstojeća recesija.
  • EUR/USD će produžiti svoj pad ako se spusti ispod 1.0360.

EUR/USD raste, iako ostaje ispod najviseg dnevnog vrha na 1.0481, dostignutog nakon objavljivanja indeksa cena proizvođača (PPI) za Sjedinjene Države koji je slabiji od očekivanog. Uz to, izveštaji PPI (Producer Price Index) i CPI (Consumer price index) u SAD, koji pokazuju naznake da se inflacija hladi, dodato da kreatori politike Federalnih rezervi postavljaju teren za sporiji tempo povećanja stopa, podstakli su impuls ka riziku.

Inflacija u SAD se hladi kako CPI i PPI opadaju u oktobru
Globalne akcije nastavljaju da rastu, između 0,70% i 2,10%. Američko ministarstvo rada (DoL) je saopštilo da je PPI (Indeks cena proizvođača) za oktobar porastao za 8% na godišnjem nivou, ispod 8,3%, dok je, isključujući nestabilne stavke, takozvani osnovni PPI skočio za 6,7% na godišnjem nivou, manje od 7,1% predviđenih. Sada kada su izveštaji o CPI (Indeks potrošačkih cijena) i PPI iza nas, sugerišući da se inflacija u SAD hladi, kreatori politike Federalnih rezervi (Fed) teže da smanje veličinu povećanja kamatnih stopa sa 75 baznih poena na 50. Prema tome, američki dolar (USD) oslabio nakon oslobađanja, kao što pokazuje EUR/USD koji je skočio ka novom 5-mesečnom maksimumu na 1.0481.

U međuvremenu, mnoštvo članova Fed-a prešlo je na vesti koje je predvodila Lisa Cook, koja je rekla da je inflacija i dalje previsoka i da će fokus centralne banke biti rešavanje inflacije. Predsednik Fed-a Filadelfije Patrick Harker rekao je da nije „preterano zabrinut” zbog inflacionih očekivanja i sugerisao da bi Fed mogao da pauzira sve dok američka centralna banka ostane posvećena obuzdavanju inflacije.

Osim ovoga, njujorški Fed Empire State Manufacturing Indeks je porastao za 4,5, razbijajući očekivanja za kontrakciju od 6, iako ga je PPI izveštaj zasenio.

Na frontu evrozone, član Evropske centralne banke (ECB) Francois Villeroy rekao je da će ECB verovatno nastaviti da povećava stope iznad nivoa od 2%. On je dodao da razlike u monetarnoj politici širom sveta vrše pritisak na evro i više na japanski jen (JPY).

Što se tiče podataka, ekonomski kalendar evrozone predstavlja BDP (Gross Domestic Product) evrozone za K3, sa podacima koji pokazuju da je blok porastao za 2,1% u odnosu na isti period prethodne godine, u skladu sa procenama, ali ispod broja iz K2. Istovremeno, ZEW indeks ekonomskog raspoloženja za evrozonu i Nemačku se poboljšao, iako je ostao negativan, pri čemu su obe brojke dostigle -36,7 sa -59,7 odnosno -59,2.

Današnja zadnja cena1.0372
Današnja dnevna promena0.0043
Današnja dnevna promena u %0.42
Današnje dnevno otvaranje1.0329

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter