POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 18.01.2023. – EUR/USD se borio oko 1.0880 i naglo pada ispod 1.0800

  • EUR/USD briše svoje ranije dobitke, uprkos zabeleženom 9-mesečnom maksimumu oko 1.0887.
  • Velike tehnološke kompanije koje su smanjile 28 hiljada radnih mesta i slabiji ekonomski podaci u SAD izazvali su strahove od recesije.
  • Zvaničnici FED-a podržavaju povećanje kamatnih stopa do 5%.

EUR/USD je preokrenuo pravac nakon što je u sredu dostigao devetomesečni maksimum na nivou od 1.0887 američki ekonomski podaci bi mogli dodatno da učvrste argumente zvaničnicima američkih Federalnih rezervi (Fed) da uspore tempo zaoštravanja. Pored toga, američki dolar (USD) je izbrisao sve svoje gubitke.

Velike američke tehnološke kompanije koje ukidaju radna mesta i slabi ekonomski podaci u SAD-u su uticali na evro
Wall Street je imao pad dok su novinske mreže objavile da su Microsoft i Amazon spremne da smanje 28 hiljada radnih mesta. Zbog toga su se raspoloženja investitora smanjila, jer su raniji američki ekonomski podaci pokazivali znake pogoršanja u američkoj ekonomiji. Objavljeni podaci pokazuju da je inflacija nastavila da opada, pri čemu je decembarski indeks cena proizvođača u SAD (PPI) pao na 6,2% na godišnjem nivou, ispod procene od 6,8%, dok je osnovni PPI (Core PPI) napredovao za 5,5% na godišnjem nivou, ispod 5,7% prognoza.

U međuvremenu, maloprodaja u SAD pala je za 1,1% mesečno u decembru, ispod revidiranih nižih vrednosti iz novembra, koje su se smanjile za 1%. Međutim, na godišnjem nivou ostali su nepromenjeni na 6%. Kasnije je industrijska proizvodnja smanjena za 0,7% mesečno i 1,7% u K4, prema podacima Federalnih rezervi.

Kasnije su dva zvaničnika FED-a, odnosno predsednik Fed-a St. Louis Bullard i predsednica Cleveland Loretta Mester, rekli da stopa federalnih fondova (FFR) treba da bude najmanje oko 5%. Mester je dodala da stope moraju biti iznad 5%, prema njenim prognozama.

Šta gledati?
Ekonomski kalendar evrozone u četvrtak će sadržati “EU’s Current Account”, “ECB’s Monetary Policy Meeting Accounts”, “ECB Lagarde Speech”. S druge strane , amerika će otkriti podatke o “housing data”, “Philadelphia Fed Index”, “Initial Jobless Claims” i “Fed speak”.

Današnja zadnja cena1.0796
Današnja dnevna promena0.0002
Današnja dnevna promena u %0.02
Današnje dnevno otvaranje1.0794

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter