POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 23.01.2023. – EUR/USD kupci reaguju optimistično na komentare ECB-a

  • EUR/USD kupci reaguju optimistično na komentare ECB-a za održavanje niske inflacije.
  • Oči će se ove nedelje okrenuti ka crvenim kalendarskim događajima.

EUR/USD se trgovao blizu 9-mesečnog maksimuma tokom najboljeg dela početka nedelje. EUR/USD je preskočio prethodni rast i postigao novi maksimum u ciklusu rasta od 1.0927.

U trgovini u ponedeljak, fjučersi su smanjili skoro svaku šansu da se Fed pomeri za 50 baznih poena sledećeg meseca i snizili su verovatni vrh stopa 4,75% na 5,0%, sa trenutnih 4,25% na 4,50%. Nasuprot tome, kreator politike ECB Peter Kazimir rekao je u ponedeljak da je ublažavanje inflacije dobra vest, ali je dodao da to nije razlog da se uspori tempo povećanja kamatnih stopa, kako prenosi Reuters.

„Uveren sam da treba da ostvarimo još dva povećanja za 50 baznih poena“, rekao je Kazimir i priznao da je ekonomija evrozone napredovala bolje nego što se očekivalo pre mesec-dva.

Član Upravnog saveta Ignazio Visco takođe je u ponedeljak rekao da Italija može da se nosi sa uticajem „postepene, ali neophodne“ stope pooštravanja monetarne politike.

„Alarmi koji se ponekad podižu u vezi sa efektima koje bi dalje povećanje stope ECB moglo da ima na italijansku ekonomiju ne mogu se deliti“, dodao je Visco. „Verujem da je potpuno moguće postići cilj ECB-a o inflaciji od 2% uz izbegavanje posebno negativnog uticaja na ekonomiju evrozone i tržište rada.

Član Upravnog saveta i guverner centralne banke Austrije Olli Rehn dao je neke komentare na politiku kamatnih stopa centralne banke tokom svog govora za vikend.

On je rekao da vidi osnovu za „značajno povećanje kamatnih stopa od strane ECB ove zime i narednog proleća“.

Reuters je takođe izvestio da bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da podigne kamatne stope za 50 baznih poena u februaru i martu i da će nastaviti da povećava stope u narednim mesecima, rekao je član upravnog saveta ECB Klaas Knot u intervjuu za holandsku televiziju WNL u nedelju.

„Očekujte da povećamo stope za 0,5% u februaru i martu i očekujte da nećemo biti gotovi do tada i da će uslediti još koraka u maju i junu“, rekao je Knot.

U novijoj trgovini, predsednica ECB Kristin Lagard je u velikoj meri ponovila najnovije smernice banke. „Jasno smo stavili do znanja da će kamatne stope ECB i dalje morati značajno da rastu stabilnim tempom da bi dostigle nivoe koji su dovoljno restriktivni i da ostanu na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno“, rekla je Lagardova u govoru.

Analitičari ANZ banke objasnili su da Evropa tek treba da vidi zaokret u baznoj inflaciji, za razliku od vrhunca u SAD. „Profil naše prognoze predviđa da će stope porasti za 50 bp kada se ECB sastane sledeće nedelje, a da će stope porasti za 25 baznih poena još dva puta nakon toga. Međutim, taj profil u velikoj meri zavisi od podataka i sa izgledima za poboljšanje ekonomije evrozone, rizici su na vrhu.

Gledajući unapred za EUR/USD
Kasnije tokom nedelje, predviđa se da će brza istraživanja o januarskoj ekonomskoj aktivnosti koja će se održati ove nedelje pokazati više poboljšanja u Evropi zbog pada troškova energije nego u Sjedinjenim Državama.

Imamo i crvene vesti u američkom kalendaru. Osnovne cene PCE-a su ubrzale na 0,3% mesečnog tempa u decembru, iako se rast od 0,4% ne može odbaciti. Međugodišnja stopa je usporila na 4,5%, što sugeriše da su cene i dalje umerene, istakli su analitičari TD Securities. Što se tiče bruto domaćeg proizvoda, kažu analitičari, „takođe očekujemo da će rast bruto domaćeg proizvoda ostati snažan u K4, što predstavlja još jedan rast iznad trenda. Rast je verovatno bio podržan čvrstim prikazima potrošača i zaliha.”

„Osnovni troškovi lične potrošnje, PCE, uglavnom su bili u rasponu od 4,5-5,5% od novembra 2021.“, rekli su analitičari Brown Brothers Harriman. „Mislimo da Fed treba da vidi dalje poboljšanje pre nego što uopšte razmišlja o bilo kakvom zaokretu.“

Analitičari Rabobank-a kažu da, iako je jednomesečna prognoza 1.09, oni vide prostor za spuštanje na 1.06 za 3 meseca. „Ovo pretpostavlja da će Fed ponovo potvrditi stav za održavanje niske inflacije po pitanju politike nego što tržište trenutno očekuje. Takođe uzima u obzir rizik da je evropska energetska kriza daleko od kraja.

Današnja zadnja cena1.0865
Današnja dnevna promena0.0009
Današnja dnevna promena u %0.08
Današnje dnevno otvaranje1.0856

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter