POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 25.01.2023. – EUR/USD ubrzava tempo i ponovo cilja 1.0900

  • EUR/USD se oporavlja od ranijih gubitaka blizu 1.0860 koji su se desili u utorak.
  • Prinosi nemačkog desetogodišnjeg Bund-a padaju na trodnevni minimum.
  •  Nemački Business Climate index se poboljšao u januaru.

Evropska valuta sada želi da produži pad od ranijih najnižih vrednosti u opsegu od 1.0860/55 u odnosu na dolar i podiže EUR/USD nazad na granice od 1.0900.

EUR/USD se ponovo fokusira na zonu od 1.0900
EUR/USD do sada napreduje šestu sesiju zaredom u kontekstu kojim dominiraju naizmenični trendovi apetita za rizikom, pošto investitori – i globalna aktiva uopšte – ostaju oprezni uoči predstojećih događaja FOMC-a i ECB sledeće nedelje.

Dalja podrška evru ponovo je došla zbog komentara od strane ECB-a koja određuje stope, ovog puta oid članova odbora Makhloufa i Vaslea, koji su se zalagali za povećanje stope za pola poena i za ostanak na restriktivnoj teritoriji neko vreme.

Takođe sarađujući sa optimizmom oko evra i jačajući stav da bi Nemačka – i evrozemlja – mogle da izbegnu recesiju, nemačka poslovna klima (Nemački Business Climate index) se poboljšala na 90,2 tokom januara.

USA, MBA aplikacije za hipoteku su porasle za 7,0% u nedelji do 20. januara.

Šta pratiti oko evra
EUR/USD se ponovo kreće oko 1.0900 nakon nedavnih 9-mesečnih vrhova (23. januara).

U međuvremenu, akcija cena oko evropske valute trebalo bi da nastavi da pomno prati dinamiku dolara, kao i potencijalne sledeće korake ECB-a i Federalnih rezervi.

Kada se vratimo u zonu evra, čini se da je zabrinutost za recesiju sada nestala, što u isto vreme ostaje važan pokretač koji podržava tekući oporavak jedinstvene valute.

Ključni događaji u evrozoni ove nedelje:  Germany Ifo Business Climate (sreda) –  Italy Business Confidence  (četvrtak) – France Consumer Confidence, ECB Lagarde (petak).

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter