POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 25.10.2022. -valutni par raste uoči odluke Evropske Centralne Banke

  • Američki ekonomski podaci nagoveštavaju usporavanje privrede podstaknuto agresijom Fed-a (Federalne Rezerve).
  • Izmereno prihodima od poslovanja, poslovno raspoloženje u Nemačkoj ostalo je nepromenjeno, iako strahovi od recesije ostaju.
  • Prognoza cene EUR/USD: Testirati zonu ako probije 0.9980; suprotno,sledi pad na 0.9800.

EUR/USD naglo napreduje zbog slabog američkog dolara za koji je kriv narativ Fed-a koji okružuje finansijska tržišta. Takođe, solidne američke korporativne zarade održavaju pozitivno raspoloženje investitora, uprkos tekućem globalnom ekonomskom usporavanju. U trenutku pisanja, EUR/USD se trguje na 0.9969 nakon što je dostigao tronedeljni maksimum na oko 0.9976.

Američkim akcijama i dalje se trguje u pozitivnom, uz podršku zarade. U međuvremenu, američki ekonomski pokazatelji nastavljaju da slikaju sumornu sliku za ekonomiju, dok uslovi na tržištu nekretnina i dalje slabe, iako se zvaničnici Fed-a pripremaju da uspore tempo zaoštravanja. Prema rečima predsednika FED-a Džejmsa Bularda, diskusije o tome „gde bi Fed trebalo da ode, a zatim da postane zavisan od podataka“ biće održane na novembarskom sastanku.

U međuvremenu, na početku sednice u SAD, podaci o stambenim zgradama izvestili su da su se cene ohladile, što odražava uticaj viših troškova zaduživanja, s obzirom da je Fed (Federalne Rezerve) tokom godine smanjio za 300 baznih poena. Indeks cena S&P CoreLogic Case Shiller za avgust porastao je za 13%, manje od julskih 15,6%, dok je Federalna agencija za stambeno finansiranje pokazala da su cene stanova u avgustu porasle za 11,9% u odnosu na isti period prethodne godine, što je niže od 13,9% iz prethodnog meseca.

U poslednje vreme, Conference Board (CB) Consumer Confidence je propustio prognoze od 105,9, pavši na 102,5 u oktobru. Zabrinutost potrošača je visoka inflacija hrane i energije, uz moguću recesiju 2023.

EUR/USD je nastavio da napreduje, uprkos tome što su loši podaci za SAD dobri podaci. Međutim, iznenadna promena u pogledu moguće „manje veličine“ povećanja kamatnih stopa Fed-a bila je prepreka za američki dolar, pošto kupci u evrima kapitalizuju u kratkom roku.

Sa druge strane, na evropskom zasedanju, uslovi poslovanja u Nemačkoj su nastavili da se pogoršavaju, kao što pokazuju IFO (prihodi od poslovanja) uslovi poslovne klime, na 84,3, u odnosu na septembarsko revidirano 84,3 čitanje, nepromenjeno. Prema izvorima koje je citirao Rojters, „Današnje čitanje poslovne klime ne čini ništa da promeni nadolazeću recesiju. U narednim mesecima, veća je verovatnoća da će dalje biti mračno nego porast.”

Vredi napomenuti da se očekuje da će ECB (Evropska Centralna Banka) na oktobarskom sastanku povećati stope za 75 baznih poena, uprkos strahu od recesije i rastućim zabrinutostima u evrozoni. Fjučersi na tržištu novca procenjuju da će stope dostići vrhunac na oko 2,50% do marta 2023.

Današnja zadnja cena0.9969
Današnja dnevna promena0.0094
Današnja dnevna promena u %0.95
Današnje dnevno otvaranje0.9875

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter