POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 31.01.2023. – EUR/USD pada ispod 1.0750 do najniže vrednosti za 4 nedelje

  • EUR/USD pada na višenedeljne minimume na oko 1.0720.
  • Prošlonedeljna maloprodaja u EU je bila razočaravajuća, dok se fabrička aktivnost u Nemačkoj poboljšala kako su narudžbine rasle.

EUR/USD je produžio pad do novih četvoronedeljnih najnižih vrednosti na oko 1,0720 zbog snage američkog dolara (USD) nakon što su podaci od prošlog petka ponovo potvrdili potrebu za višim kamatnim stopama u Sjedinjenim Državama. Stoga su fjučersi na tržištu novca počele da cene veće kamatne stope, podržavajući prinose na obveznice američkog trezora i dolara. U trenutku kucanja, EUR/USD se trguje na 1,0735.

Fabričke porudžbine u Nemačkoj su se povećale, iako je evro i dalje pod pritiskom
EUR/USD je u petak izgubio na snazi, pošto je Ministarstvo rada SAD otkrilo da je 517.000 radnih mesta dodato ekonomiji, srušivši očekivanja od 200 hiljada, a stopa nezaposlenosti pala na 3,4% sa 3,5%. To je izazvalo rasprodaju valuta, osim dolara u deviznom prostoru, posebno evra.

Prema podacima, evropski izveštaj prijavio je slabu maloprodaju za decembar, koja je pala na -2,7% mesečno, u odnosu na očekivano smanjenje od -2,5%. Shodno tome, međugodišnja stopa je bila -2,8%.

Ranije na evropskom zasedanju, Nemačka je otkrila da su se fabričke porudžbine poboljšale sa decembarskog pada od 4,4% mesečno na 3,2% ekspanzije, porazne procene od 2%, ali na godišnjem nivou, jedva da su poboljšane na -10,1% u odnosu na -10,2% procenjenih. Prema drugim podacima, Industrijska proizvodnja u Nemačkoj i Španiji biće predstavljena u utorak, dok će Italija to učiniti u petak.

Govoreći o centralnoj banci, Robert Holtzmann  iz ECB-a je rekao: „Monetarna politika mora da nastavi da pokazuje zube dok ne vidimo kredibilnu konvergenciju našem cilju inflacije. U isto vreme, Kazaks je dodao da će, ako pristigli podaci ispune trenutna očekivanja ECB, „stope biti povećane za 50 baznih poena u martu.

Današnja zadnja cena1.0735
Današnja dnevna promena-0.0058
Današnja dnevna promena u %-0.54
Današnje dnevno otvaranje1.0793

Izvor: FXStreet

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter