POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izvršni direktor BHP-a očekuje nastavak kineskog ekonomskog rasta

Izvršni direktor kompanije BHP Group Ltd, Majk Henri, rekao je na konferenciji Rojters NEXT u sredu da su u Kini „sve osnove postavljene“ za nastavak ekonomskog rasta u narednih 20 godina.

Kina, druga najveća svetska ekonomija, čini više od 50% globalne potražnje za sirovinama. Njena ekonomska aktivnost je ove godine bila prigušena ciljanim zatvaranjima kao odgovoru na izbijanje COVID-19.

Henri, šef najveće svetske rudarske kompanije na berzi, rekao je na konferenciji da očekuje da će videti “sve veći domaći podsticaj ka ekonomskom rastu u Kini”.

BHP je najveći proizvođač željezne rude, koja se koristi u proizvodnji čelika za građevinsku industriju, sa više od 250 miliona tona iskopanih u finansijskoj godini do juna.

Henri je rekao da očekuje da će kineski sektor čelika rasti 2023. godine, pošto ekonomija počne da reaguje na vladine stimulativne napore, a njena proizvodnja čelika, koja je pala za 3,4% u prvih sedam meseci 2022, polako se oporavlja.

BHP takođe kopa bakar, nikl i druge metale potrebne za energetsku tranziciju koja će pomoći svetu da ispuni klimatske obaveze.

„Dekarbonizacija, elektrifikacija se ne dešava bez rudarstva“, rekao je Henri. „Svetu će biti potrebno otprilike četiri puta više nikla u narednih 30 godina nego u prethodne tri godine, dva puta više bakra i čelika.

Proizvođači automobila u rudarstvu

Henri je umanjio nedavni trend za proizvođače automobila, uključujući General Motors Co i Stellantis da ulažu milione dolara preuzimanjem udela u rudarima kako bi obezbedili nove izvore nikla, kobalta, litijuma i drugih minerala potrebnih za izgradnju ćelija baterija koje se koriste u električna vozila (EV).

„Dok u naletu početne aktivnosti možete videti neke proizvođače automobila koji žele da preuzmu udeo u eksploataciji rudarstva, vremenom shvate da je najbolja alokacija kapitala za njih u poslovima koje zaista dobro poznaju, tako da proizvode automobile“, rekao je Henri .

„Ako tržišta funkcionišu na način na koji bi trebalo da funkcionišu, tako visoka likvidnost sa pravim signalima cena i tako dalje, oni se zapravo mogu osloniti na ta tržišta i na kompanije kao što je BHP za tu sigurnost snabdevanja za ključne metale koji su im potrebni. za proizvodnju EV baterija.”

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter