POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Još jedan crveni dan za američke indekse

Dow je u ponedeljak zatvorio iznad najniže vrednosti sesije, ali je more crvenog u tehnološkim akcijama držalo oporavak pod kontrolom jer su izgledi za povećanje za duže kamatne stope opterećivali raspoloženje.

Dow Jones Industrial Average je skliznuo 0,57%, ili 184 poena, Nasdaq je pao 1,02%, a S&P 500 je pao 0,65%.

Pad u tehnologiji od petka nastavio se iu novoj trgovačkoj sedmici, pod pritiskom rastućih prinosa na trezorske obveznice, jer investitori poskupljuju za duže kamatne stope nakon Pauelovog govora u Džeksonu.

Pauel je sugerisao da bi centralna banka bila voljna da zadrži kamatne stope više i da toleriše usporavanje privrede kako bi smanjila inflaciju.
Pošto je septembarski sastanak Fed-a za samo nekoliko nedelja, dolazeći ekonomski podaci, uključujući nova radna mesta i inflaciju, verovatno će uticati na odluku Fed-a da poveća stope za 0,50% ili 0,75% sledećeg meseca.

„Ako inflacija u avgustu pokaže drugi mesec hlađenja cenovnih pritisaka, barem će neki zvaničnici Fed-a verovatno biti zadovoljni sa manjim povećanjem od 50 baznih poena…“, navodi Stifel Economics u izveštaju.

Velika tehnološka imena, uključujući Apple, Microsoft Corporation i Alphabet su pala za oko 1%.

Netflix, u međuvremenu, završio je iznad ravne linije jer gigant za strimovanje navodno razmatra opciju da pokrene svoje usluge striminga podržane oglasima po ceni od 7 do 9 dolara mesečno, izvestio je Blumberg.

U tekućoj pravnoj sagi Twitter-Musk, Elon Musk je navodno pozvao Twiter uzbunjivača, tražeći dokumente koji potkrepljuju optužbe o lažnim i neželjenim nalozima na platformi giganta društvenih medija.

Zalihe poluprovodnika su takođe povećale pritisak jer je oživljavanje sredinom sedmice viđeno prošle nedelje – nakon kvartalnih rezultata Nvidie – nastavilo da se opušta.

Monolithic Power Systems, ON Semiconductor i Advanced Micro Devices bili su među najlošijim proizvođačima čipova.

Energetski sektor je “slegnuo ramenima” zbog šireg pada tržišta, vođenog rastućim cenama nafte, dok investitori nastavljaju da razmišljaju o izgledima da će veliki proizvođači nafte smanjiti proizvodnju.

Walmart je zatvorio oko 1% više nakon što je dao ponudu za kupovinu preostalih 47% udela u južnoafričkoj maloprodajnoj prodavnici Massmart koju već ne poseduje za 377,6 miliona dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter