POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija; Zalihe nafte; Kanada diže kamatne stope – šta pomera tržište

Akcije su oslabile uoči objavljivanja potrošačkih cena u junu u sredu, za koje se očekuje da će pokazati 12-mesečni rast od 8,8 odsto usred pokušaja Federalnih rezervi da obuzda usijanu ekonomiju.

Indeks potrošačkih cena udara upravo kada korporativne zarade počinju da padaju u drugom tromesečju, sa očekivanjima koja su već oprezna u pogledu korporativnih izgleda.

FED bi trebalo da se sastane kasnije ovog meseca i mogao bi da podigne kamatne stope za još tri četvrtine poena. Rad u korist potrošačkih džepnih knjižica: cene energije nastavljaju da padaju. Cene nafte su ponovo pale u utorak, za više od 8% na manje od 100 dolara po barelu, i na kraju bi to moglo da dođe do benzinske pumpe, gde su se cene povlačile sa preko 5 dolara po galonu ranije ovog leta.

Ali još je duga bitka pred Bajdenovom administracijom, koja pokušava da ubedi javnost da čini sve što može da kontroliše cene, ali još uvek postoje sile koje ne može da kontroliše, kao što je tekuća energetska kriza u Evropi i nagli porast u slučajevima Covid-a koji je zatvorio nekoliko gradova u Kini, što bi moglo uticati na proizvodnju i lance snabdevanja u nastavku.

Takođe, predviđeno je da danas Kanada podigne kamatne stope, kasnije tokom dana.

Tri stvari koje bi takođe mogle danas uticati na tržišta:

  1. CPI za jun

Očekuje se da će indeks potrošačkih cena za jun pokazati međugodišnji rast od 8,8%, a iz meseca u mesec rast od 1,1%, dok su ekonomisti tražili znake da su cene dostigle vrhunac i da se hlade.

  1. Osnovni CPI

Deo problema su visoke cene energije i hrane, koje se ne računaju u osnovni CPI broj. Očekuje se da će taj osnovni broj porasti za 5,7% za 12 meseci koji se završavaju u junu i 0,6% za mesec.

  1. Zalihe sirove nafte

Nakon iznenađujućeg porasta od 8 miliona barela za nedelju pre četvrtog jula, očekuje se da će zalihe sirove nafte krenuti nazad. Analitičari očekuju da će očitavanje zaliha u sredu pokazati povlačenje od 154.000 barela za prošlu nedelju. Uz to, očitavanje u utorak uveče iz API-ja ima sirovu proizvodnju od 4,7 miliona barela.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter