POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kada se objavljuju mesečni podaci o maloprodaji u SAD i kako bi mogli da utiču na EUR/USD?

Pregled mesečne maloprodaje u SAD

Američki ekonomski izveštaj u sredu ističe objavljivanje mesečnih podataka o maloprodaji za februar, koji će biti objavljen u 13:30. Očekuje se da će glavna prodaja opasti za 0,3% tokom izveštajnog meseca, delimično preokrenuvši snažan rast od 3% zabeležen u januaru. Ne računajući automobile, osnovna maloprodaja je verovatno pala za skromnih 0,1% u februaru, u poređenju sa porastom od 2,3% u prethodnom mesecu.

Analitičari NBF-a nude kratak pregled izveštaja i pišu: „Prodavci automobila su verovatno negativno doprineli broju naslova, pošto je prodaja automobila pala tokom meseca. Prihodi na benzinskim pumpama su, u međuvremenu, mogli ostati manje-više nepromenjeni, sudeći po stagnaciji cena pumpi.Potrošnja na stvari osim vozila mogla je proći malo bolje.

Kako bi to moglo uticati na EUR/USD?

Uoči ključnog objavljivanja, oživljavanje opklada za povećanje Fed stope za najmanje 25 baznih poena na martovskom sastanku politike deluje kao vetar u leđa za američki dolar. Jači američki makro podaci će ponovo potvrditi očekivanja Fed-a i pružiti dodatni podsticaj novcu. Suprotno tome, verovatnije je da će svako razočarenje biti nadoknađeno novim talasom globalne trgovine izbegavanjem rizika, vođenom zabrinutošću da će “Credit Suisse” zaista izvršiti bankrot, što bi trebalo da nastavi da koristi statusu sigurnog utočišta dolara. Ovo, zauzvrat, sugeriše da je put najmanjeg otpora za par EUR/USD okrenut ka negativnoj strani. Trgovci bi, međutim, mogli da se uzdrže od postavljanja novih prodaja pred ključni sastanak Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak.

O maloprodaji u SAD

Maloprodaja koju je objavio Biro za popis stanovništva SAD meri ukupne prihode maloprodajnih objekata. Mesečne promene u procentima odražavaju stopu promena takve prodaje. Promene u maloprodaji se naširoko prate kao indikator potrošnje potrošača. Uopšteno govoreći, visoko čitanje se smatra pozitivnim (ili kupovnim) za USD, dok se nisko čitanje smatra negativnim (ili prodajnim).

Izvor: FXStreet

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter