POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kako da rastumačite stavke na platnom listiću

Kako da rastumačite stavke na platnom listiću

Momenat kada nam stigne notifikacija od banke da je legla plata na račun, svima je dobro poznat, jer plata je izvor prihoda pojedinca koji utiče na kvalitet njegovog života, a to nikako nije zanemarljiva stvar. Ono što je interesantno je da to što se zapravo naziva platom ili zaradom može da se preciznije sagleda kada pogledate šta sve sadrži platni listić, isplatni listić ili tzv. OZ-obrazac.

Na kategoriju plate ili zarade poslodavci i zaposleni gledaju na različite načine, a to se najbolje oslikava u trenutku kada poslodavac želi da zaposli radnika. 

Naime, poslodavac želi da zaposli radnika koji će profesionalno i odgovorno da obavlja svoj posao, pomogne da posao funkcioniše i da se razvija, a da mu za taj uloženi rad plati. Dok, sa druge strane potencijalni zaposleni svojim radom želi da obezbedi egzistenciju i kvalitetan život sebi i svojoj porodici, a uz pomoć plate koju mu uplati poslodavac. I poslodavca i potencijalnog zaposlenog zanima jedna ista stvar neohodna da bi ostvarili saradnju, a to je iznos plate koju poslodavac treba da plati, a zaposleni primi.

Iako govorimo o potpuno istoj stvari, na nju se u ovom slučaju gleda iz dva različita ugla. 

Iz ugla poslodavca, on se pita kolika će sredstva svakog meseca morati da obezbedi za isplatu zarade zaposlenog, a iz ugla zaposlenog iznos zarade koji će mu biti isplaćen.

Kada ovo znamo, dolazimo do pojma:

  1. NETO PLATE koja prvenstveno zanima zaposlenog, a to je iznos novca koji će leći na račun zaposlenog po odbitku poreza i doprinosa iz bruto plate i 
  1. BRUTO PLATE koja se sastoji iz bruto 1 i bruto 2 zarade:
  • Bruto 1 je ono što firma isplaćuje u ime radnika, tj. neto zarada, porezi i doprinosi na zaradu, tzv. doprinosi na teret zaposlenog, a
  • Bruto 2 je ukupan trošak poslodavca na zaradu zaposlenog. On se sastoji iz bruto 1 zarade plus doprinosi koje plaća poslodavac, tzv. doprinosi na teret poslodavca.

Nemojte da vas ovo zbuni, jer doprinosi se plaćaju dva puta na jednu istu zaradu, odnosno doprinosi koji se plaćaju iz osnovice koji su sadržani u bruto 1 zaradi i doprinosi koji se plaćaju na osnovicu koji su sadržani u bruto 2 zaradi.

Untitled design 2022 05 05T114924.465
Kako da rastumačite stavke na platnom listiću 2

Šta sve sadrži platni listić

Kada govorimo o neto i bruto plati, govorimo o dva potpuno različita termina koja pri tome imaju i različite iznose,  a evo i preciznijeg objašnjenja:

Kako je neto plata onaj deo zarade koji poslodavac uplaćuje zaposlenom na njegov tekući račun, sa bruto platom imamo ovu računicu:

 Neto plata + Porez na zarade + Doprinosi = Bruto plata 

Kada ovu formulu posmatramo u procentima:

  • porez je 10%,
  • doprinosi na teret zaposlenog su ukupno 19,9%, a njih čine tri vrste poreza: doprinosi za PIO 14%, doprinosi za zdravstvo 5,15% i doprinosi za nezaposlenost 0,75%.

Tu su i doprinosi na teret poslodavca ili doprinosi na zaradu za PIO 11,5% i zdravstvo 5,15%.

Šta su regres i topli obrok i kako oni utiču na zaradu

Regres je obavezna naknada troškova za korišćenje godišnjeg odmora koja se isplaćuje zaposlenom. O iznosu i načinu isplate regresa odlučuje poslodavac, a određuje se Opštim aktom poslodavca ili Ugovorom o radu. Može se isplaćivati na mesečnom ili godišnjem nivou.

Topli obrok predstavlja naknadu troškova za ishranu u toku rada na koju zaposleni takođe ima pravo.

I regres i topli obrok su primanja koja čine dodatak na zaradu i uvećavaju ugovoreni bruto 1. 

Za svaku navršenu godinu kod poslodavca, zaposleni ima pravo na uvećanje po osnovu minulog rada minimum 0,4% od bruto ugovorene zarade po godini staža.

Ostala primanja zaposlenog koja imaju karakter zarade 

Zaposleni ima pravo na naknade za vreme provedeno na godišnjem odmoru, za državni praznik, plaćeno odsustvu, bolovanju, a sva davanja zaposlenom prema našim zakonima imaju karakter zarade, pa iz tog razloga sva primanja po osnovu bonusa i ostalih uvećanja ili umanjenja ulaze u bruto osnovicu za doprinose i porez. 

Bonus info:

Ne znam da li ste ovo znali, ali doprinosi se plaćaju do zakonom propisanog maksimuma, a porez se obračunava na celokupan iznos izuzev poreske olakšice, jer ona predstavlja neoporezivi deo zarade.

Ovo je prilično široka tema naročito kada se gleda iz dva različita ugla, ali verujem da sam uspeo da vam pojasnim sve te brojne stavke koje su sadržane na platnom listiću.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter