POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kako investirati u naftu?

Sirova nafta je prepoznata kao roba broj 1 u svetu i to iz više razloga. Pored toga što se radi o strateškoj robi bez koje privreda ne bi mogla da funkcioniše, nafta je i atraktivna investiciona alternativa.

U ovom članku ćete naučiti:

  • Koje su osnovne razlike između Brent nafte i WTI nafte?
  • Na šta treba obratiti pažnju kada ulažete u naftu
  • Instrumenti za ulaganje u naftu

Sirova nafta je jedna od najvažnijih roba u svetu, pre svega zbog činjenice da se upotrebljava za proizvodnju tečnih goriva koja se koriste u raznim transportnim sredstvima. Nafta se takođe koristi u proizvodnji drugih važnih dobara, kao što su sintetički materijali, asfalt i drugo. Međutim, najvažnija upotreba nafte je za dobijanje energije. Trenutno, ona čini oko 1/3 globalnog snabdevanja energijom! Nije ni čudo da je to roba kojom se najviše trguje na svetu, pa samim tim ima i veliku tržišnu likvidnost. U tom smislu, postoje velike mogućnosti za investiranje u naftu.

Koje su osnovne razlike između Brent nafte i WTI nafte?

Na tržištu nafte najčešće se govori o sledećim dvema referentnim vrednostima nafte: Brent i WTI.
Ipak, postoji više vrsti ulja, u zavisnosti od njegovih svojstava ili mesta vađenja. Cena takođe zavisi od njegovih osobina, lokacije ili transporta.

Brent sirova nafta – dolazi iz 15 naftnih polja koja se nalaze u Severnom moru. Nizak sadržaj sumpora, koji je ispod 0,37%, ukazuje na to da je u pitanju slatko ulje, a mala gustina mu omogućava da bude lagano, idealno za proizvodnju dizel ulja i benzina. Procenjuje se da se skoro 70% globalnih transakcija naftom obavlja na nafti Brent. Fjučers ugovori za naftu Brent su kotirani na Londonskoj interkontinentalnoj berzi (ICE).

kako investirati u naftu
Izvor: Offshore Engineer Magazine

WTI sirova nafta – West Texas Intermediate, vadi se u Sjedinjenim Državama, tačnije u državi Teksas. Zbog sadržaja sumpora koji je ispod 0,24%, naziva se slatkim i lakim uljem, male gustine. Nafta WTI je osnovni instrument u osnovi fjučers ugovora na Njujorškoj berzi (NYMEX) i odlikuje se visokim kvalitetom.

Razlika u vrednosti između Brent sirove nafte i WTI sirove nafte ogleda se u superiornosti WTI nafte zbog njenih boljih tehničkih parametara. Međutim, cene Brent-a su zapravo često veće zbog uslova ponude i tražnje.

Na šta treba obratiti pažnju kada ulažete u naftu?

Cene nafte se konstantno menjaju usled fluktuacija ponude i tražnje, kako u privredama pojedinih zemalja, tako i širom sveta. Postoji nekoliko faktora koji utiču na cene nafte, uključujući: prirodne katastrofe, rat, građanske nemire, kretanje valuta, globalni ekonomski rast, troškove transporta i skladištenja. Štaviše, nedavni razvoj alternativnih goriva takođe utiče na tržište nafte.

Zbog toga je važno da budete u toku sa svim vestima ili objavljivanjima podataka koji bi mogli da pomere cenu nafte. Investitori imaju pristup najvažnijim informacijama sa tržišta nafte zahvaljujući portalu Finansijski Putokaz.

Da biste počeli da ulažete na tržište nafte, sve što treba da uradite je da otvorite investicioni račun.

Instrumenti za ulaganje u naftu

Najpopularniji instrumenti za investiranje u naftu su fjučersi sirove nafte ali i ETF ugovori.

Jedan od najpoznatijih fjučers ugovora sirove nafte nosi oznaku CL i trguje se na njujorškoj merkantilnoj berzi NYMEX. Jedan fjučers ugovor sadrži 1,000 barela sirove nafte a cena mu je izražena u američkim dolarima. Potrebno je napomenuti da je vrednost jednog fjučers ugovora velika, što često ne odgovara malim investitorima.

Jedan od najpoznatijih ETF ugovora na naftu nosi oznaku USO. 

Ukoliko želite da krenete sa investiranjem u naftu, potrebno je da otvorite trgovački račun kod onog brokera koji nudi ove instrumente za trgovanje. U ovom tekstu pogledajte preko kojih brokera možete investirati u naftu.

Nafta će još dugo biti strateški energetski resurs. Odnos između potražnje i ponude može imati ogroman uticaj na cenu. U slučaju tržišta nafte, izuzetno je važno pratiti objavljivanje važnih izveštaja koji mogu povećati volatilnost tržišta. 

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter