POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Altcoini-8 načina za brzo i jednostavno pronalaženje onih perspektivnih?

U moru od preko 20 000 altcoina nekada se čini nemoguće pronaći kvalitetne projekte sa velikim potencijalom.

Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti neke jednostavnije metode koje mogu da se iskoriste za lakše snalaženje na kripto tržištu i pojedine alate koji se mogu koristiti u potrazi za novim 100x investicijama. Ovaj članak je prvenstveno namenjen početnicima koji nisu sigurni odakle da krenu sa procesom potrage.

altcoin
Altcoini-8 načina za brzo i jednostavno pronalaženje onih perspektivnih? 4

Kriterijumi odabira altcoina

Kvalitetan altcoin projekat koji ima dobar potencijal za rast mora da ima:

1. Zamisao koja je vezana za određeni narativ. Neki od popularnih narativa u kriptu su Layer 0, Layer 1, Layer 2, DEX tokeni, metaverse, gaming itd.

2. Dobar tim, sa iskustvom u poslovanju ili kripto sferi. Za ovo istraživanje mogu se koristiti društvene mreže kao što su linkedin ili crunchbase.

3. Nizak market cap- poželjno ispod 100-200 miliona. U kriptu se srednjom tržišnom kapitalizacijom smatra vrednost od 100 miliona do 1 milijarde, a preko toga su visoke tržišne kapitalizacije koje uglavnom ređe imaju visok prinos.

4. Dobru tokenomiju altcoina- mali ukupan broj tokena (npr. do 1 milijarde) ili bez mnogo otključavanja, sa fer raspodelom tokena koji su namenjeni timu što se može proveriti na stranici projekta.

5. Solidan volumen datog altcoina naspram tržišne kapitalizacije što znači da postoji interesovanje investitora (premda se nekada koriste i botovi za popravljanje volumena pa to nije uvek potpuno merodavno).

6. Visoku aktivnost developera na Github-u ili Crypto Miso.

altcoin
Altcoini-8 načina za brzo i jednostavno pronalaženje onih perspektivnih? 5

7. Visoku aktivnost na društvenim mrežama, što se može proveriti na sajtovima poput Lunar Crash i promo stranicama projekta.
*Koristeći filter na stranici CoinMarketCap možete podesiti parametre na način da se zadovolje neki od ovih kriterijuma kao što su volumen, broj tokena, market cap, kategorija i ostalo.

8. Funkcionalan i dobro dizajniran sajt sa potrebnim elementima kao što je whitepaper u kome je jasno objašnjena namena, funkcija tokena, kao i tokenomija.
Postoje ekstenzije za pretraživač koje služe da se proveri koliki je broj posetilaca sajta kao i gde je sajt registrovan. Ukoliko je sajt registrovan npr. u Nigeriji to nije dobar signal jer su u nekim zemljama učestalije kripto prevare, s druge strane ukoliko broj posetilaca sajta raste to je dobar znak da postoji interesovanje investitora.

Strategija ”follow the money”

Na sajtu Coinmarketcap postoji pretraga, tu se mogu ukucati imena određenih venture capital kompanija (firmi koje se bave investiranjem u kripto startapove).
Na taj način se mogu pogledati njihovi portfoliji, odnosno u šta su oni investirali.
Jednostavnim kucanjem reči ,,portfolio’’ u okviru tog sajta izaći će vam sve poznate firme kao što su Animoca Brands (dobri za pronalaženje kvalitetnih gejming projekata), Pantera capital, Polychain capital, OKX Dreamventures, Arrington, a16z i mnogi drugi.
Sledeća opcija je da odete na pojedinačne sajtove tih firmi i pogledate njihove nadolazeće projekte.

Treća opcija je da pogledate primere portfolija koji su imali dobar performans na Cointree sajtu ili da recimo na etherscan-u nađete top 100-200 najvećih novčanika već popularnih tokena i pogledate šta oni kupuju.

3) Upotreba društvenih mreža za pretragu

Praćenjem popularnih kripto heštagova i sajtova kao što su Reddit, Discord, Bitcoin talk forum, Medium takođe možete naići na kvalitetne projekte u ranim fazama razvoja.

Nenaslovljeni dizajn 81
Altcoini-8 načina za brzo i jednostavno pronalaženje onih perspektivnih? 6

4) Praćenje platformi za lansiranje projekata kao što su Coinlist, DAO Maker, Red Kite.

5) Praćenje novih listinga na manjim menjačnicama poput MEXC, Hotbit, Cointiger, Gate – razlog za ovo je taj što se tokeni obično izlistavaju od manje prestižnih ka više prestižnim menjačnicama (tzv. Tier 1 exchange) i rastu postepeno u skladu sa novim listinzima.

6) Aktivno praćenje telegram i discord grupa namenjenih za kripto u kojima se može saznati o novim prilikama za investiranje.

Za koji god metod da se odlučite vodite računa da detaljno proučite token pre nego što ga kupite ili potražite još neko mišljenje ukoliko niste potpuno sigurni.

Pogledaj i ove tekstove ako te zanimaju

Decentralizovane finansije DeFi

Šta je tokenizacija i šta nam donosi?

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter