POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kako su rani dani interneta slični izgradnji Bitkoina

Razumevanje načina na koji je internet protokol izgrađen korišćenjem slojeva može pomoći da se napravi slika Bitcoin mreže i kako se ona može razviti na sličan način.

Ovo je transkribovani odlomak “Bitcoin Magazine Podcast“, ​​čiji su domaćini P i Q.
U ovoj epizodi, pridružuje im se Nate iz kompanije Voltage kako bi svi zajedno razgovarali o tome kako Lightning Network može trenutno preneti vrednost između dve strane bez potrebe za angažovanjem posrednika.
Lightning Network će omogućiti Bitcoin mreži da se eksponencijalno proširi u svet plaćanja.

P: Šta znači „Sloj 2“? Možemo li to izjednačiti i dati primere trenutnoj internet infrastrukturi i kako sa njom komuniciramo da bismo je učinili probavljivom? Otkrio sam da je objašnjenje od najveće pomoći.

Nate: Dakle, internet je decentralizovana informacija. Bitcoin je decentralizovani novac.
Kada su genije pre 40-50 godina prvi put sastavljali internet, oni [inženjeri] su bili samo uzbuđeni da proslede bitove i bajtove različitim univerzitetskim kampusima.
Niko od njih nije imao pojma o strimingu muzike, video strimingu, onome što trenutno radimo, ništa od toga nije bilo moguće.

Različiti slojevi protokola morali su biti izgrađeni na internetu na TCP/IP protokolu.
Nisam stručnjak za to, ali ono što trenutno radimo je interakcija sa pet ili šest slojeva tog osnovnog internet protokola. To povećava stvari kao što su propusnost, propusni opseg i kvalitet, sve te stvari.

Dakle, internet je ova slojevita torta koju možete vizualizirati. Mogli biste da proguglate „slojeve internet protokola“, i prilično sam siguran da postoji dobra grafika za to.
A Bitcoin je sada star tek nešto više od 12 godina ili tako nešto? Sloj 1 je odličan. Veoma je sigurno. Nepromenljiv je, otporan na cenzuru, sve ove zaista kul karakteristike. Ali propusnost ima problem ako na to nametnete globalne finansije.

Sloj 2 je ova ideja gde biste mogli da obavljate bitkoin transakcije bez potrebe da popunjavate blokove ili da zaglavite cevi osnovnog sloja. Još uvek bismo mogli da imamo taj bezbednosni aparat na neki način, ali i da dobijemo trenutno poravnanje i konačnost bez potrebe za interakcijom sa tim [baznim slojem]. Lightning Network je jedan od predloga tog bloka.

Blockstream ima nešto što se zove Liquid Network gde u suštini samo prenosite Bitkoin sa osnovnog sloja Bitkoina — vi to zapravo ne radite, ali to vam pomaže da to vizualizujete.
Lightning je sličan, ali drugačiji jer Lightning ima ovakav sistem mreže ogovaranja čvorova.
Radi se samo o tome da uzmemo isti koncept koji je funkcionisao za internet i primeni ga na ovaj novi novac, jer Bitkoin je novac interneta, ali je i internet novca u tom pogledu.

Izvor: Bitcoin Magazine

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter