POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kako su tvitovi Elona Maska i FTX botova uticali na cene altkoina?

Studija je pokazala da tvitovi Elona Muska i spam tvitovi od strane Twitter botova imaju uticaj na cene altkoina. Koristeći uzorak različitih kriptovaluta sa FTX liste u studiji objavljenoj 2. avgusta, Network Contagion Research Institute (NCRI) je analizirao više od 3 miliona tvitova objavljenih od 1. januara 2019. do 27. januara 2023, uključujući 18 altkoina.

Studija je otkrila da aktivnost Twitter botova igra ključnu ulogu u pojačavanju vrednosti ovih kriptovaluta, uključujući The Sandbox (SAND), Gala (GALA), Gods Unchained (GODS) i LooksRare (LOOKS), pri čemu polovina kriptovaluta pokazuje znake uticaja cena zbog aktivnosti tvitova botova.

Takođe je utvrđeno da ovi neautentični tvitovi postaju učestaliji nakon što FTX objavi informacije o tokenima na društvenim mrežama, što postavlja pitanje da li je FTX ili Alameda Research mogao imati ulogu u koordinaciji aktivnosti botova.

Studija je takođe istražila uticaj aktivnosti botova i kripto tvitova Elona Muska na dva nedavna memecoin-a, Pepe (PEPE) i PSYOP. NCRI je primetio porast novih bot naloga pre lansiranja Pepe-a, koji su potom svi tvitovali o jednom od ta dva koina. Pepe koin i PSYOP su koristili meme-ove i takođe su bili ojačani sa dva Muskova tvita koji su delovali kao podrška za svaki od ovih tokena. Na primer, Muskov tvit sa Pepe memom 13. maja je izazvao skok cene tokena od preko 50% u roku od 24 sata.

Studija takođe ističe da ovaj fenomen može uticati i na akcije i druge hartije od vrednosti, ukazujući na društvenu pomamu na društvenim mrežama 2022. godine koja se odnosila na takozvane “meme stocks” poput GameStop i AMC.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter