POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kanadski penzioni fond ulaže 400 miliona dolara u švedskog proizvođača baterija Northvolt

Kanadski Investment Management Corporation of Ontario (IMCO) uložio je 400 miliona dolara u proizvođača baterija Northvolt, što će pomoći švedskoj kompaniji da proširi proizvodnju litijum-jonskih baterija pred moguće inicijalno javno ponuđenje.

Northvolt, koji ima među investitorima BMW i Volkswagen, prošle godine isporučio je prve baterijske ćelije iz svoje gigafabrike u Skelftei u Švedskoj.

Grupa je od 2017. godine prikupila više od 8 milijardi dolara putem duga i kapitala u svojoj nameri da postane najveći proizvođač baterija u Evropi, uključujući 1,1 milijardu dolara u konvertibilnim obveznicama prošle godine od više investitora.

U svom dosad najvećem poslu u Evropi, IMCO je investirao 400 miliona dolara u Northvolt putem konvertibilnih obveznica, saopštio je Reutersu.

“Northvolt se zaista uklapa u mnoge trendove u koje pokušavamo da investiramo”, rekla je Rosica Stojanova, šefica investicija IMCO-a, u intervjuu, aludirajući na teme poput prelaska na niskougljeničnu ekonomiju i restrukturiranje globalnih lanaca snabdevanja.

“Bez obzira na to da li će (Northvolt) izaći na berzu ili ostati privatna kompanija, obavili smo svoj domaći zadatak i zadovoljni smo investicijom.”

Portparol Northvolta je rekao da se kompanija nada da će uskoro otkriti “naredne korake u našem planu finansiranja”.

Konvertibilne obveznice su dug koji se može konvertovati u akcije po prethodno dogovorenim uslovima i postale su popularne među privatnim kompanijama u poslednje vreme, dok se druge tržišta finansiranja suše. Takođe omogućavaju preduzećima da izbegnu eksplicitno iznošenje vrednosti svoje akcije.

Investitori su zabrinuti da su vrednosti na privatnim tržištima oštro pale u skladu sa javnim tržištima otkako su centralne banke pre 18 meseci počele da podižu kamatne stope.

Za IMCO, konvertibilna obveznica pruža redovne kamate i zaštitu od gubitaka ukoliko Northvolt ima poteškoća u očekivanom rastu.

Northvolt, čija je vrednost procenjena na 12 milijardi dolara 2021. godine, pregovarao je s bankama o inicijalnoj javnoj ponudi koja bi ga mogla vrednovati na preko 20 milijardi dolara, rekli su izvori Reutersu ranije ove godine.

Kompanija je prošlog meseca najavila da će investirati nekoliko milijardi evra u izgradnju fabrike za baterije električnih vozila u Nemačkoj, a izvori su rekli da Northvolt pregovara o prikupljanju gotovine putem zaduživanja kako bi proširio svoje fabrike.

IMCO se upušta u akciju ulaganja više u kontinentalnu Evropu i Veliku Britaniju kako bi diversifikovao svoje aktive izvan Severne Amerike.

Stojanova je rekla da snažna podrška politike u Evropi za prelazak na električna vozila i premeštanje proizvodnje čini Northvolt posebno privlačnim.

IMCO upravlja više od 73 milijarde dolara imovine uključujući akcije, obveznice, nekretnine, infrastrukturu i privatni kapital.

Formiran je pre sedam godina, nakon što je Ontario odlučio da ujedini penzioni fond javnog sektora provincije – stvarajući moćnu IMCO koja može direktno kupovati aktive ili sarađivati sa ključnim investicionim partnerima poput Blackstone, Brookfield i Carlyle.

Metju Mendes, šef infrastrukture IMCO-a, rekao je da je investicija u Northvolt zajednički razmatrana od strane njegovog tima i menadžera javnih akcija IMCO-a.

“Mislimo da postoji veoma snažna priča koja će privući javne investitore (ako Northvolt izađe na berzu)”, rekao je, navodeći konkurentske prednosti kompanije, dugoročne ugovore i niskougljenični lanac snabdevanja.

Mendes je ranije bio izvršni direktor britanske kompanije za skladištenje energije u baterijama Pulse Energy, koju je IMCO kupio 2021. godine.

IMCO ima tim za investicije od 110 zaposlenih, koji planira da proširi kako bi pronašao više investicija u inostranstvu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter