PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Kazahstan među 3 najbolje destinacije za rudarenje Bitkoina posle SAD i Kine

Tri najveće zemlje koje doprinose heš stopi Bitkoina nastavljaju da jedu udeo drugih igrača, kao što su Malezija, Nemačka i Iran.

Više od godinu dana, naftom bogata centralnoazijska država Kazahstan zadržala je svoju poziciju trećeg po veličini doprinosioca rudarenju Bitkoina nakon što je pretekla Rusiju u februaru 2021.

Od januara 2022. Kazahstan je doprineo sa 13,22% ukupne heš stope Bitkoina, pozicioniran odmah posle istorijskih lidera Sjedinjenih Država (37,84%) i Kine (21,11%), kao što je prikazano u nastavku.

e5881d5b 470b 4999 84d3 6f94fc3fe1a9
Heš stopa Bitkoina Izvor: Cointelegraph

U sličnim vremenskim okvirima, podaci Kembridž centra za alternativne finansije procenjuju da je apsolutni doprinos stopi heširanja Kazahstana (mesečni prosek) iznosio 24,8 eksahaša u sekundi (Eh/s).
U međuvremenu, SAD i Kina su doprinele 71 Eh/s i 39,6 Eh/s, respektivno.

3a9f7e47 a419 4ee0 b060 e627854aa373
Izvor: Cointelegraph

Međunarodna agencija za energiju (IEA), koju sufinansira Evropska unija, istakla je veliko oslanjanje Kazahstana na neobnovljive izvore energije, kao što su nafta (preko 50%), ugalj (28%) i prirodni gas (17%) do 2020. Studija je otkrila:

Najviše uglja se koristi za proizvodnju električne i toplotne energije, dok najviše nafte koriste krajnji potrošači, posebno u drumskom saobraćaju.
Međutim, prve tri zemlje koje doprinose heš stopi Bitkoina nastavljaju da jedu udeo drugih igrača, kao što su Malezija, Nemačka i Iran.
Kazahstan je bio među prvima koji su pozdravili raseljene kineske rudare kada je kineska vlada uvela potpunu zabranu rudarenja i trgovine Bitkoinima i kriptovalutama.

Kina je nastavila rudarske operacije u septembru 2022. godine, ali je privremena zabrana rudarenja oduzela poziciju zemlje kao najvećeg centra za rudarenje bitkoina, stavljajući SAD na vrh od tada.

Lokalni izveštaji iz Kazahstana istakli su nameru zemlje da legalizuje mehanizam za pretvaranje kriptovaluta u fiat.

Govoreći na međunarodnom forumu Digital Bridge 2022, predsednik Kasim-Žomart Tokajev je podelio svoju viziju da Kazahstan postane lider u oblasti digitalne tehnologije, ekosistema kriptovaluta i regulisanog rudarenja.

„Spremni smo da idemo dalje. Ukoliko ovaj finansijski instrument pokaže svoju dalju relevantnost i sigurnost, sigurno će dobiti puno pravno priznanje“, rekao je Tokajev.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter