POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kenijski predsednik pozvao afričke države da se udalje od američkog dolara i dobio gromoglasan aplauz!

Kenijski predsednik William Samoei Ruto pozvao je afričke države da se udalje od korišćenja američkog dolara u trgovini unutar afričkog kontinenta. Tokom nedavnog govora u parlamentu Džibutija, predsednik Ruto je istakao potrebu da se napusti oslanjanje na američki dolar za trgovinske transakcije između Džibutija i Kenije.

Trenutno, trgovci u Džibutiju i Keniji moraju da nabave američke dolare prilikom angažovanja u trgovini između ove dve zemlje. Predsednik Ruto je postavio pitanje o neophodnosti uključivanja američke valute u trgovinske aktivnosti između ove dve nacije.

Predsednik Ruto je istakao da Afrička izvozno-uvozna banka (Afreximbank) pruža mehanizam koji omogućava trgovcima unutar kontinenta da se bave trgovinom koristeći svoje lokalne valute. Afreximbank olakšava izvršenje plaćanja u lokalnoj valuti, čime trgovcima omogućava da obavljaju transakcije na efikasniji način. Predsednik je izrazio podršku Kenije Panafričkom sistemu plaćanja i poravnanja, kojim upravlja Afrička izvozno-uvozna banka (Afreximbank).

Predsednik Ruto postavio je pitanje zašto je potrebno kupovati robu iz Džibutija i plaćati je američkim dolarima. Naglasio je da ne postoji valjan razlog za tu praksu. Predsednik je objasnio da namera nije da se suprotstavi američkom dolaru, već da se promoviše slobodnija trgovina. Predložio je da se kupovine iz Sjedinjenih Američkih Država i dalje mogu izvršiti u američkim dolarima, dok se transakcije sa Džibutijem mogu obavljati koristeći lokalne valute.

Vredno je napomenuti da je Afrička izvozno-uvozna banka (Afreximbank), osnovana 1993. godine pod okriljem Afričke razvojne banke, panafričke supranacionalne multilateralne finansijske institucije. Njen osnovni cilj je promovisanje i finansiranje trgovinskih aktivnosti unutar Afrike i izvan njenih granica.

Izjave predsednika Ruta odražavaju Kenijinu posvećenost razvoju veće ekonomske integracije unutar Afrike i smanjenju oslanjanja na eksterne valute za regionalnu trgovinu. Predlog da se izbegava američki dolar u trgovini unutar kontinenta može potencijalno olakšati transakcije i promovisati ekonomski rast među afričkim državama.

Razlozi protiv napušanja dolara?

Međutim, novinar Simon Ateba upozorava da bi sprovođenje poziva predsednika Ruta za udaljavanjem od američkog dolara moglo suočiti s izazovima ove zemlje. U svojoj analizi, Ateba priznaje da alternative valutama i regionalnim trgovinskim blokovima olakšavaju trgovinu unutar svojih regiona, poput evra u Evropskoj uniji ili kineskog juana u Istočnoj Aziji, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih mnoge države i dalje koriste američki dolar za trgovinu.

Ateba ističe važnost razumevanja ovih razloga, jer oni osvetljavaju trenutno stanje globalne dinamike trgovine. Naglašava da zemlje s stabilnijim i široko dostupnim valutama, podržanim snažnom ekonomijom, privlače više trgovinskih partnera. Ateba daje primer male zemlje s ograničenom trgovinom i uticajem, čija se valuta retko koristi van njenih granica zbog različitih faktora, poput nedostatka trgovinskih partnera ili ograničenih proizvodnih kapaciteta. Nasuprot tome, moćna nacija s stabilnom valutom koja je široko prihvaćena i koristi se u brojnim zemljama dobija više značaja u međunarodnoj trgovini.

Novinar navodi nekoliko razloga zbog kojih američki dolar ostaje preferirana valuta za trgovinu na globalnom nivou. Prvo, američki dolar ima status dominantne svetske rezervne valute od završetka Drugog svetskog rata. Centralne banke širom sveta drže američke dolare kao značajan deo svojih deviznih rezervi, osiguravajući stabilnost i likvidnost unutar svojih ekonomija. Drugo, snaga i stabilnost američke ekonomije, uz poverenje u američku vladu, ulivaju poverenje međunarodnim trgovcima i investitorima.

Takođe, položaj Sjedinjenih Američkih Država kao jedne od najvećih trgovinskih nacija, s velikim udelom globalne trgovine obavljene u američkim dolarima, pojednostavljuje međunarodne transakcije i smanjuje rizik od deviznih kursnih razlika. Dubina i likvidnost američkih finansijskih tržišta, uključujući Njujoršku berzu i američko tržište trezora, omogućavaju pristup raznovrsnim finansijskim instrumentima denominiranim u američkim dolarima.

Iako zvuči sjajno koristiti lokalne valute u Africi za trgovinu između afričkih država, jasno je da bi to zavisilo od mnogih faktora, uključujući stabilnost afričkog kontinenta, rast obima trgovine u Africi, obim trgovine između Afrike i ostatka sveta i mnoge druge.

Izvor: Today news Africa

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter