POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kina olakšava stope, Evropski podaci šokiraju. Šta pomera tržište ovih dana

Skromno popuštanje finansijske politike u Kini izaziva kratkotrajni rast akcija u SAD, međutim akcije su i dalje na putu za najniže nedeljno zatvaranje od marta 2021. Očekuje se da će predsednik Džo Bajden potpisati račun o pomoći od 40 milijardi dolara za Ukrajinu koji je Senat izglasao u četvrtak, dok je rublja dostigla četvorogodišnji maksimum. Ekonomski podaci u Evropi se i dalje pogoršavaju, a proizvodna inflacija u Nemačkoj dostiže 33%.

1. Kinesko smanjenje kamatne stope

Kineska centralna banka je nastavila svoju godišnju kamatnu stopu na kredite nepromenjenom, međutim njena referentna petogodišnja stopa hipoteke, smanjena je za 0,15%.

Ova vest je shvaćena kao znak da će nastaviti da olakšava monetarnu politiku, a dominiraju rastući strahovi od recesije u SAD. Kineski berzanski indeksi porasli su za 2,5% i stoga je juan ojačao za 0,8%.

Međutim, godišnja primarna kamatna stopa je da je mnogo od vitalnog značaja, ima mnogo direktnog uticaja na širi raspon kredita u kineskoj ekonomiji.
Aktivnost PBoC-a je izvanredna u odnosu na ono što izgleda da se povećava pritisak sa drugih mesta unutar vlade da se podrži ekonomija.

Na nivou kompanije, luksuzne dionice u Evropi su imale lošiji učinak nakon što je predsjedavajući Richemont kompanije (SIX:CFR) Johann Rupert upozorio da kineska ekonomska pitanja mogu trajati “duže nego što pojedinci misle”. Oko četiri stotine Richemontovih butika u Kini trenutno je zatvoreno.

chinese flag 540874 1280
Kina olakšava stope, Evropski podaci šokiraju. Šta pomera tržište ovih dana 4

2. Usvojena pomoć Ukrajini; rublja dostigla četvorogodišnji maksimum

Očekuje se da će predsednik Džo Bajden odobriti zakon o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara iako se republikanski senatori protive tome.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se ministri finansija G7 i šefovi finansijskih institucija sastaju kako bi raspravljali, između različitih stvari, o ceni podrške Ukrajini kroz sukob koji će, čini se, sve verovatnije trajati mesecima. Ruska armija je proces odbrane osvojenih teritorije na jugu i istoku zemlje. Ukrajinske potrebe potrebe rata dosežu iznosuod 7 milijardi dolara mesečno.

U međuvremenu, u Rusiji je zvanični kurs rublje dostigao najjači kurs od 2018. Centralna banka je olakšala restrikcije u pogledu njene zamenjivosti u različite valute.

the flagpole 2877540 1280
Kina olakšava stope, Evropski podaci šokiraju. Šta pomera tržište ovih dana 5

3. Američke akcije imaju zelen dan; Zarada u Palo Altu poboljšava raspoloženje

Akcije Američkih kompanija danas imaju zelen dan, zahvaljujući Kineskim vestima, međutim, ali ovo je možda kratkotrajno odbijanje s obzirom na nedostatak bilo kakve veće modifikacije u osnovnim fundamentima.

Međutim, S&P ostaje na putu da završi sedmicu ispod 4000 poena po prvi put od marta 2021. godine.
Akcije su u fokusu na Palo Alto Netvorks (NASDAQ:PANW), kada je zarada kompanije za sajber bezbednost obezbedila potrebno olakšanje o izveštaju tmurnosti maloprodajnog sektora nakon zvona radnim danom.

Foot Locker (NYSE:FL) i autoritet Booz Allen Hamilton (NYSE:BAH) imaju malo jaču zaradu pre otvaranja.

nyc 4854718 1280
Kina olakšava stope, Evropski podaci šokiraju. Šta pomera tržište ovih dana 6

4. Evropski podaci i dalje šokiraju

Ekonomske informacije u Evropi i dalje izgledaju pogubno iz dana u dan.

Poverenje kupaca u Ujedinjenom Kraljevstvu je najniže, nadmašujući iznos viđen tokom krize i recesije 2008/9. i na početku pandemije 2020. Bez obzira da li je to slučaj, sa zaposlenjem koje na najnižem nivou u poslednjih 50 godina, trebalo bi da ostane podložno izvesnoj sumnji. U međuvremenu, maloprodaja u Velikoj Britaniji je zapanjujuće porasla u aprilu, ali nije sprečila njihov dugoročni trend pada.

Ono što je manje gostoljubivo pitanje je da inflatorni pritisci unutar najveće ekonomije Evrozone ne pokazuju znake olakšanja. Inflacija proizvodne inflacije u aprilu u Nemačkoj, je porasla na nivo od 33,5%.

5. Nafta raste, pa pada, CFTC(komisija za trgovinu robnim fjučersima) podaci se čekaju

Troškovi sirove nafte bi trebalo da ostanu nepromenjenje, kao privremene nade za kraj zatvaranja u Šangaju zbog COVID-19, a samim tim i svest da su zalihe gasa u SAD najniže u poslednjih četrnaest godina, sa strahovima o jačoj potražnji, sa cenama goriva koji su rekordno visoki i znacima umora kod kupaca vidljivim u skoro svakom izveštaju maloprodaje.

Do 6:30 ujutro po istočnom vremenu, fjučersi američke sirove nafte su porasli za 0,1% na 109,94 dolara po barelu, dok je sirova nafta porasla za 0,3% na 112,32 dolara.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter