POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kina pokreće prvi stambeni REIT fond.

U Kini će uskoro biti formirani prvi javni investicioni fondovi za upravljanje nekretninama (REIT) usredsređeni na stambenu imovinu, pošto zvaničnici ubrzavaju napore da ulože novi kapital u posrnuli sektor nekretnina i pomognu ekonomiju razorenu virusom.

Prema evidenciji berzi, berze u Šangaju i Šenženu prihvatile su prijave za stambene REIT-e podržane prihodima od zakupnina stanovanja.

Nove ponude će proširiti investicione mogućnosti za kineske REIT-ove, koji su se do sada fokusirali na infrastrukturne projekte kao što su putevi sa naplatom putarine, logistički centri i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Međutim, Peking nema planove da omogući REIT-ovima da investiraju u komercijalne nekretnine kao što su kancelarijski neboderi i maloprodajni centri, koji su uobičajena imovina REIT-a širom sveta.

pexels lian rodriguez 2875254
Kina pokreće prvi stambeni REIT fond. 2

REIT fondovi mogu pomoći Kini da diverzifikuje izvore finansiranja za projekte iznajmljivanja stanova i da se pozabavi pitanjem pristupačnosti stanovanja, navodi se u saopštenju objavljenom u petak uveče od strane kineskog regulatora za hartije od vrednosti i državnog planera.

To će takođe pomoći da se spreče i eliminišu veliki rizici, kao i da se očuva stabilan i zdrav rast tržišta nekretnina, naveli su regulatori u saopštenju u kome su najavljivane smernice za izdavanje REIT jedinica.

Kina je ove nedelje objavila preporuke koje imaju za cilj povećanje investicija u infrastrukturu oslobađanjem sredstava uloženih u postojeće projekte, pri čemu su REIT-ovi jedan od pomenutih instrumenata.

CICC fond aplicirao je na Šangajskoj berzi za stambene REIT-ove, dok je Hotland Innovation Asset Management Co aplicirao na berzi u Šenženu za sličan proizvod.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter