POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kineska ekonomija može ostvariti rast od 5% u 2024. godini, izjavio je savetnik centralne banke

Kina je sposobna ostvariti ekonomski rast od 5% u 2024. godini, izjavio je Wang Yiming, savetnik centralne banke, u utorak.

Ako investicije porastu za 4-5%, potrošnja za 6-7%, i izvoz se vrati rastu, kineska ekonomija će verovatno rasti 5% sledeće godine, rekao je Wang na ekonomskom forumu u Pekingu.

Wang je istakao da Kina ima prostora za pružanje podrške ekonomiji, s obzirom na to da je teret duga centralne vlade relativno nizak, a potrošačke cene takođe niske. Kineske potrošačke cene pale su najbržim tempom u poslednje tri godine u novembru.

S obzirom na to da je Federalna rezerva najverovatnije prestala sa povećanjem svojih kamatnih stopa, Wang je naveo da Kina može smanjiti kamatne stope, iako značajna kamatna stopa između ove dve zemlje i zabrinutost za uticaj na banke mogu delovati kao ograničavajući faktori.

Na godišnjoj konferenciji o centralnom ekonomskom radu održanoj od 11. do 12. decembra, kineski lideri su se obavezali da će prilagoditi politiku kako bi podržali ekonomski oporavak u 2024. godini.
Rast Kine se očekuje da će dosegnuti vladin cilj od oko 5% ove godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter