POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kineska kompanija Nio udružila se sa Geely-jem u kreiranju što bolje zamene baterija za automobile

Kineski proizvođači automobila Nio i Zhejiang Geely Holding Group saopštili su u sredu da su potpisali strateški sporazum o partnerstvu za zamenu baterija, koji će ih videti kako zajedno rade na standardima, tehnologiji i razvoju modela.

Ovaj dogovor čini Geely, čiji brendovi uključuju Volvo i ZEEKR, drugim proizvođačem automobila koji je potpisao partnerstvo za zamenu baterija sa kineskim proizvođačem električnih vozila Nio.

Nio, koji pokušava smanjiti troškove, objavio je partnerstvo sa Changan Automobile prošle nedelje.

Zamena baterija omogućava vozačima da brzo zamene ispražnjene baterije potpuno napunjenim baterijama, umesto da vozilo priključe na punjač.

Geely i Nio će usvojiti “model zajedničkog ulaganja, zajedničke izgradnje, zajedničke upotrebe i zajedničke saradnje”, saopštile su kompanije.

Oni će nastojati da uspostave efikasan mehanizam upravljanja imovinom baterija, izgrade jedinstvenu operaciju zamene baterija i razvijaju vozila sa baterijama koje se mogu zameniti i kompatibilne sa sistemima zamene baterija jedno drugog, dodale su kompanije.

Nio pokušava poboljšati profitabilnost. Smanjio je radnu snagu i odložio dugoročne investicije kako bi poboljšao efikasnost i smanjio troškove suočen sa sve većom konkurencijom otkako je američki proizvođač automobila Tesla pokrenuo rat cena početkom godine.

Zamena baterija mogla bi smanjiti pritisak na elektroenergetske mreže u vršnim vremenima punjenja, ali analitičari i izvršni direktori industrije očekuju da bi to postalo izvodljivo samo ako se baterije više standardizuju.

Nio, sa planom da gotovo udvostruči ukupan broj takvih stanica u Kini ove godine, jedan je od nekoliko proizvođača električnih vozila koji se kladi na zamenu baterija kao glavnu opciju napajanja za električna vozila.

Geely je 2021. godine izjavio da planira da do 2025. godine postavi 5.000 stanica za zamenu baterija za električna vozila širom sveta.

Geely je saopštio da trenutno ima 300 stanica u radu i da će sada nastaviti da gradi stanice samostalno, kao i zajedno sa Nio.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter