POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

“Kineska oluja” se nadvija nad evropskim sektorom električnih vozila, upozorava predsednik kompanije Renault

“Kineska oluja” se nadvija nad rastućim sektorom električnih vozila (EV) u Evropi, upozorio je predsednik kompanije Renault, Žan-Dominik Senar, u razgovoru za Reuters u subotu, s obzirom na to da azijska supersila dominira ključnim sirovinama za proizvodnju baterija za vozila bez emisije.

Nedavna odluka Kine da ograniči izvoz dva metala – galijuma i germanijuma – koji se koriste u poluprovodnicima i električnim vozilima, trebala bi zabrinuti evropske lidere, jer pokazuje preveliku zavisnost kontinenta od Kine i potrebu za izgradnjom skupog lanca snabdevanja, rekao je Senar.

“Kada govorim o kineskoj oluji, mislim na snažan pritisak koji se danas javlja u vezi sa kineskim (električnim) uvozom vozila u Evropu”, rekao je Senar.

“Sposobni smo da proizvodimo električna vozila, ali borimo se da obezbedimo sigurnost naših snabdevanja”, dodao je, ističući da je kineska industrija električnih vozila i lanac snabdevanja sirovinama rezultat višegodišnjih investicija koje bi koštale milijarde evra da bi se replikovali.

Ograničenja izvoza Kine dodatno pogoršavaju tehnološki rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, što potencijalno uzrokuje više poremećaja u globalnim lancima snabdevanja. Evropa se nalazi usred spora, što je prisiljava da traži alternative u najgorem scenariju.

“Ako dođe do prave geopolitičke krize, šteta za fabrike baterija koje se isključivo oslanjaju na proizvode koji dolaze spoljaće biti znatna”, upozorio je Senar. “To je problem”.

Razvoj alternativnih goriva – poput sintetičkih e-goriva i vodonika – bio bi ključan u slučaju iznenadnog nedostatka baterija zbog nedostatka sirovina, rekao je Senar.

“Kao što bi svaki pažljivi proizvođač uradio… tražimo alternative kako bismo izbegli paralizovanje zemlje ako, na primer, ostanemo bez baterija”.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter