POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kineske akcije rastu zbog stimulacije, TSMC podstaknut udelom Berkshire-a

Tajvanski TSMC je skočio nakon što je Berkshire Hathaway otkrio udeo u kompaniji, kineske akcije su u utorak prednjačile rastom širom Azije dok su investitori čekali dodatne stimulativne mere od vlade kako bi ublažili ekonomski pritisak zbog ograničenja COVID-19.

Kineski indeks Shanghai Shenzhen CSI 300 skočio je 1,7%, dok je Shanghai Composite indeks porastao za 1,4%. Hongkonški indeks Hang Seng je nastavio da bude bolji u Aziji sa skokom od 3,3% i sada je bio blizu potvrđivanja “bikovskog” tržišta sa skoro 20% porasta sa 13-godišnjeg najnižeg nivoa u oktobru.

Narodna banka Kine je u utorak zadržala stabilne kamatne stope, ali je upumpala značajnu količinu likvidnosti na tržište dok se bori da pokrene kinesku ekonomiju kroz usporavanje rasta.

Slabi podaci o industrijskoj proizvodnji i maloprodaji objavljeni u utorak takođe su povećali nadu da će vlada uvesti više mera potrošnje kako bi podržala rast.
Kineske akcije su ojačale na nedavnim sednicama nakon što je vlada popustila neke karantene i ograničenja kretanja pod svojom strogom politikom nulte-COVID-a.

Ali s obzirom da se zemlja sada suočava sa najgorom epidemijom u poslednjih šest meseci, izgledi za dalje ublažavanje ograničenja su slabi. Ali ovo bi takođe moglo da podstakne više stimulativnih mera vlade.

Akcije Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, takođe poznate kao TSMC, porasle su za preko 4% nakon što je Berkshire Hathaway Inc, Vorena Bafeta otkrio udeo od preko 4,1 milijarde dolara u najvećem svetskom proizvođaču čipova.

Akcije, koje su ujedno i najveće akcije u zemlji, pomogle su tajvanskom indeksu u porastu za skoro 3%.

Ovaj potez je takođe imao koristi za šire tehnološke akcije u Aziji, a najviše su dobile akcije u Hong Kongu i Južnoj Koreji.

Ali šira azijska tržišta su bila pomešana nakon pomalo jastrebovih signala Federalnih rezervi. Potpredsjednik Lael Brainard rekao je da, iako će centralna banka razmotriti manja povećanja kamatnih stopa u narednim mjesecima, nema namjeru da pauzira svoja povećanja.

Njeni komentari su ukazivali na to da će kamatne stope u SAD verovatno nastaviti da rastu u bliskoj budućnosti i da će premašiti nivoe viđene tokom finansijske krize 2008. Očekuje se da će takav scenario zadržati pritisak na azijska tržišta.

Japanski indeks Nikkei 225 ostao je nepromijenjen nakon što su podaci pokazali da se treća najveća svjetska ekonomija neočekivano smanjila u trećem kvartalu, što vjerovatno ukazuje na veći pritisak na lokalne dionice.

Indijski indeks Nifty 50 pao je za 0,1%, dok je južnokorejski KOSPI indeks porastao za 0,1%.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter