POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kineski fond koji se okrenuo kineskim akcijama, napravio sjajne rezultate

Menadžer fonda koji je ostvario trocifrenu dobit u kineskim akcijama štiteći rizike sada je optimista po pitanju akcija na kopnu.

Kompanija Zhao Iuaniuan Shenzhen Kianhai JianHong Times Asset Management Co., koja upravlja fondom vrednim 500 miliona juana (75 miliona dolara), vratila je 138 odsto na ovogodišnjem padu tržišta. Njena ulaganja u infrastrukturu, energetske kompanije i proizvođače lekova za pandemiju doprinela su dobitku, dok je generalno ostala neutralna, plašeći se povećanih karantina u Kini i sukoba u Ukrajini.

Kako se lokalne epidemije smanjuju, 41-godišnja veteranka kaže da počinje da se više kladi na oporavak u naredna dva do tri meseca. Njena promena mišljenja je deo većeg trenda među kineskim investitorima u akcije, koji veruju da je dubok pesimizam tržišta prošao vrhunac. Obećanja o podsticajima za jačanje ekonomije, u kombinaciji sa Šangajem koji je prekinuo višenedeljnu blokadu, pomažu da se preokrene situacija.

„Počeli smo da odmotavamo neke od naših kratkih pozicija od prošle nedelje“, rekao je Džao u prošlonedeljnom intervjuu, „pošto postoji jasnija vremenska linija za povratak Šangaja u normalan život i pošto predviđanja američke inflacije padaju niže“. „Pratimo dalje širenje u Kini i promenu politike pandemije pre nego što postanemo pozitivniji.

Indeks CSI 300 u Kini je porastao za 1,5 odsto ovog meseca, što ga čini jedinim glavnim referentnim indeksom akcija na svetu koji je bio pozitivan u maju. Međutim, nakon pada za više od 17% do danas, i dalje zaostaje za regionalnim standardom.

Untitled design 1 4
Kineski fond koji se okrenuo kineskim akcijama, napravio sjajne rezultate 2

Prema kompaniji za praćenje fondova Shenzhen PaiPaiVang Investment & Management Co., Zhao vodi fond, koji je ove godine bio na prvom mestu među više od 20.000 privatnih fondova na kopnu. Tokom prethodnih 12 meseci, ostao je u prvih deset fondova sa najboljim učinkom.

Neto duga pozicija akcija fonda popela se na skoro 60% njegovih ukupnih investicija. Džao veruje da će diskrecione akcije potrošača, posebno proizvođači automobila i dobavljači, imati najviše koristi od predstojećeg skupa pomoći.

Takođe prati predlog Evropske unije da ograniči rusku naftu kako bi procenila uticaj na inflaciju.

Porast u trgovini sa leveridžom i prilivi iz inostranstva, pri čemu je poslednji dostigao najviši nivo ove godine u petak, doprinose pokazateljima prekretnice u kineskim akcijama.

„Došli smo do faze u kojoj oporavak zarade — na koju je uticala pandemija — i vrednosti idu ka preokretu u zalihama“, rekla je Zhao, dodajući da će, ako se dnevni transportni saobraćaj i tokovi ka severu nastave poboljšavati, proširićemo svoje pozicije u narednim nedeljama.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter