POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kineski izvoz opao je za 7,5% u maju, daleko više nego što se očekivalo

Kineski izvoz pao je u maju, prvi put od februara, što je dodatno povećalo zabrinutost da bi rast druge po veličini svetske ekonomije mogao da posustane.

Izvoz je opao za 7,5% na godišnjem nivou na 283,5 milijardi dolara, pokazali su carinski podaci u sredu, daleko gore od pada od 0,4% koji je predviđala anketa Rojtersa.

Pad je bio toliko oštar da je obim izvoza pao ispod nivoa na početku godine, nakon uzimanja u obzir sezonalnosti i promena u izvoznim cenama, rekao je u belešci Džulijan Evans-Pričard, šef China Economics u Capital Economics.

„Ovo ukazuje na smanjenu globalnu potražnju za kineskom robom“, rekao je on.

Screenshot 155
Ukupna promena izvoza Kine, iz godine u godinu. Izvor: CNBC

U aprilu je kineski izvoz neznatno nadmašio očekivanja sa rastom od 8,5% na godišnjem nivou.
Međutim, razočaravajući podaci o izvozu za maj ukazuju na to da dugoročni trend pada, rekao je Hao Hong, glavni ekonomista u Grow Investment Group.

Kina neće moći da zavisi od trgovine da podstakne svoju ekonomiju „još šest meseci, sigurno“, rekao je on, napominjući da je slaba tražnja u SAD-u, gde inflacija i kamatne stope ostaju visoke.

Carinski podaci objavljeni u sredu pokazuju da je dolarska vrednost kineskog izvoza u SAD pala za 15,1% u maju u odnosu na godinu ranije, dok je izvoz u Evropsku uniju opao za 4,9%.
Kineski izvoz u ASEAN je, međutim, u maju porastao za 8,1% u dolarima u odnosu na godinu dana ranije.

Uvoz se stabilizuje

Uvoz za maj opao je za 4,5% u odnosu na pre godinu dana na 217,69 milijardi dolara – manje od pada od 8% koji je prognozirao Rojters. Mesečni uvoz Kine opao je na godišnjem nivou od kraja prošle godine.

Ostala analiza podataka pokazala je znake oporavka domaće tražnje.

Evans-Pričard iz kompanije Capital Economics procenio je da je obim uvoza za maj dostigao maksimum u poslednjih 18 meseci, nakon što je uračunat nižu osnovu za poređenje i promene cena.

On očekuje da će uvoz „nastaviti da se oporavlja u narednim kvartalima, jer se podstrek od ponovnog otvaranja nastavlja davati“.

Kina će u petak objaviti podatke o inflaciji.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter