POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

KOJE SU NAJBOLJE AKCIJE NA BERZI U 2023.?

Neke od najboljih američkih akcija u proteklom period bile su First Solar Inc. , Nvidia Corp. i Penumbra Inc.. Cene ovih akcija su se više nego udvostručile u protekloj godini, a Russell 3000 (indeks berzanskog tržišta koji se koristi kao merilo za celokupno američko tržište akcija) porastao.

U nastavku navodimo pet najboljih akcija u svakoj kategorijama: 

  1. Vrednost 
  2. Rast 
  3. Zamah (momentum)

Svi podaci u nastavku su od 26. maja.

POTCENJENE (POVOLJNE) AKCIJE NA BERZI- VALUE STOCKS

Ulaganje u potcenjene akcije je strategija ulaganja zasnovana na fundamentalnim faktorima, a koja uključuje biranje akcija za koje verujete da se trguju po ceni nižoj od njihove suštinske (unutrašnje) vrednosti. Obično se meri odnosom cene akcije i jedne ili više osnovnih poslovnih metrika. Široko prihvaćena metrika vrednosti je odnos cene i zarade (P/E). Investitori smatraju da ako je akcija jeftina u poređenju sa ovako dobijenom unutrašnjom vrednošću (mereno odnosom P/E, u ovom slučaju), onda cena te akcije može rasti brže od drugih. U nastavku su neke od akcija sa najnižim odnosom P/E za 12 meseci (drugim rečima potcenjene akcije). Kako biste stekli pravi utisak o tome koliko su date akcije potcenjene, samo uporedite njihov P/E racio u odnosu na P/E racio S&P 500 indeksa koji trenutno iznosi oko 24.

Southwestern Energy Co.: Istraživač i proizvođač nafte i prirodnog gasa prisutan u Pensilvaniji, Ohaju, Zapadnoj Virdžiniji i Luizijani. U junu 2022. kompanija je odobrila program otkupa akcija od milijardu dolara koji se može nastaviti do kraja 2023. U prvom tromesečju, Southwestern je prijavio dobit od 1,9 milijardi dolara, što je bolje u odnosu na neto gubitak od 2,7 milijardi dolara u tromesečju prošle godine. Ipak, kompanija je zabeležila i pad prihoda od 28% u odnosu na prethodnu godinu. P/E racio ove kompanije je izuzetno nizak i iznosi 0.9.

First Citizens BancShares Inc.: Ovo je holding kompanija koja nudi bankarske usluge kao što su depozitni proizvodi, potrošački krediti i komercijalni lizing. Profit kompanije First Citizens porastao je u poslednjem tromesečju nakon što je zajmodavac preuzeo imovinu i obaveze banke Silicijumske doline sa velikim diskontom ili popustom. P/E racio ove kompanije je nizak i iznosi 1.8.

DISH Network Corp.: Dobavljač TV usluga koji nudi programske pakete, Sling TV i pretplatničke planove za bežično povezivanje. Kompanija je 8. maja objavila svoje rezultate za prvi kvartal. Profit je opao za 46%, a ukupni prihodi su pali za 9% u poređenju sa istim periodom 2022. DISH je izgubio preko pola miliona Pay-TV pretplatnika u prvom kvartalu, a njegov maloprodajni bežični segment zabeležio je smanjenje pretplatnika od 9% u poređenju sa prethodnom godinom. Ipak, ovo je takođe potcenjena akcija sa P/E raciom od 2.0.

AKCIJE SA NAJVEĆIM MOMENTUMOM (ZAMAHOM)

Momentum investiranje je strategija ulaganja koja uključuje kupovinu akcija čija je cena porasla brže od tržišta u celini. Momentum investitori veruju da će akcije koje su nadmašile tržište često to nastaviti da rade, jer faktori koji su doveli do toga da data akcija nadmaši tržište neće iznenada nestati. 

Ovo su akcije koje su imale najveći ukupan prinos u poslednjih 12 meseci:

First Solar Inc.: Kompanija za solarnu energiju koja proizvodi solarne module od kadmijum telurida za komercijalnu i industrijsku upotrebu. Početkom ove godine, First Solar je prodao svoju elektranu koja se nalazi u Čileu, kompaniji Toesca. Kompanija je 27. aprila prijavila zaradu u prvom kvartalu, a neto prodaja je pala za 45% na 548 miliona dolara. Bez obzira na to, kompanija je prijavila dobit od 43 miliona dolara. Cena akcija kompanije porasla je za približno 25% u dve nedelje nakon objave zarade. Cena akcije je porasla 196% u prethodnih godinu dana.

NVIDIA Corp.: Ovo je kompanija za proizvodnju čipova koja većinu svog prihoda ostvaruje prodajom grafičkih procesorskih jedinica (GPU) za računare za video igre. Kompanija je 24. maja prijavila rast prihoda od centara podataka od 14%. Kompanija je fokusirana i na razvoj veštačke inteligencije (AI), zatim višestruka partnerstva kao i uvođenje AI Foundations, generativnog AI modela učenja jezika. Nakon ovog izveštaja o zaradi, cena akcija kompanije porasla je za 24%, što je nakratko dovelo do tržišne kapitalizacije od 1 bilion dolara. Cena akcije je porasla 118% u prethodnih godinu dana.

Penumbra Inc.: Penumbra razvija i prodaje minimalno invazivne medicinske uređaje koji pomažu u uklanjanju krvnih ugrušaka iz tela. Cena akcije je porasla 116% u prethodnih godinu dana.

Netflix Inc.: Kompanija za striming zabave koja nudi širok spektar originalnih i licenciranih filmova i TV emisija. Cena akcije je porasla 98% u prethodnih godinu dana.

Axon Enterprise Inc.: Axon proizvodi i prodaje oružje sa provodljivom energijom pod brendom Taser, i video opremu i softver zasnovanu na cloud-u za upotrebu od strane organa za sprovođenje zakona. Axon je doživeo stabilan rast tokom prošle godine. Axon-ov godišnji prihod skočio je 34% u prvom kvartalu zbog lansiranja novih proizvoda i 51% rasta prodaje u cloud-u. Cena akcije je porasla 98% u prethodnih godinu dana.

FP Business Model Canvas 9
KOJE SU NAJBOLJE AKCIJE NA BERZI U 2023.? 2

NAJBRŽE RASTUĆE AKCIJE

Ovo su najbolje akcije rangirane modelom rasta koji kompanije ocenjuje na osnovu njihovog poslednjeg kvartalnog rasta prihoda na godišnjem nivou i njihovog poslednjeg kvartalnog rasta zarade po akciji (EPS) u odnosu na isti period prethodne godine.

I prodaja i zarada su ključni faktori za uspeh kompanije. Stoga, rangiranje kompanija prema samo jednoj metrici rasta čini rangiranje podložnim računovodstvenim anomalijama tog kvartala (kao što su promene poreskog zakona ili troškovi restrukturiranja) koje mogu učiniti jednu ili drugu cifru nereprezentativnom za poslovanje uopšte. 

Mirati Therapeutics Inc.: Biotehnološka kompanija koja razvija nove lekove za lečenje raka. Vodeći lek kompanije je Krazati, koji leči metastatski karcinom pluća nemalih ćelija.

Rivian Automotive Inc.: Ovo je proizvođač električnih vozila koji proizvodi terenska vozila, kamione i vozila za dostavu. 

Apollo Global Management Inc.: Privatna kompanija koja ulaže u otkupe, problematičnu imovinu i akvizicije. U martu, Apollo Global je objavio da je fond kojim upravljaju filijale pristao da kupi Univar Solutions, distributera specijalnih hemikalija, u gotovinskoj transakciji vrednoj 8,1 milijardu dolara. Kompanija je 17. aprila najavila ulaganje od 500 miliona dolara u kompaniju za obrazovnu tehnologiju Cengage Group.

Norwegian Cruise Line Holdings Ltd.: Ovo je kompanija za krstarenje koja nudi međunarodne pakete putovanja. 

Kako trgovati akcijama na berzi pročitaj ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter