POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kojim rizicima su izložene firme ako koriste ChatGPT?

Glavni tehnološki direktor IBM Automation, Jerry Cuomo, nedavno je objavio blog post u kom ističe nekoliko rizika koji su povezani sa upotrebom ChatGPT-a u poslovnom okruženju.

Prema blog postu, postoji nekoliko ključnih oblasti rizika koje preduzeća treba da razmotre pre nego što počnu koristiti ChatGPT. Međutim, Cuomo zaključuje da su samo podaci koji nisu osetljivi bezbedni sa ChatGPT-em:

“Kada vaši podaci dospeju u ChatGPT”, piše Cuomo, “vi nemate kontrolu ili znanje o tome kako se koriste.”

Prema blog postu, ovakva vrsta nenamernog curenja podataka takođe može da stavi preduzeća u pravnom smislu na udar, ukoliko partneri, kupci ili klijenti budu izloženi široj javnosti nakon što procure u trening podatke ChatGPT-a.

Cuomo dalje ističe rizike po pitanju intelektualne svojine i mogućnost da curenje podataka može dovesti do toga da preduzeća prekrše sporazume o otvorenom kodu.

“Ako osetljive informacije trećih lica ili samog preduzeća budu unete u ChatGPT, one postaju deo modela podataka čet botova i mogu se deliti sa drugima koji postavljaju relevantna pitanja.”

Cointelegraph je kontaktirao OpenAI za komentar u vezi sa gore navedenim izjavama i dobio je sledeći odgovor preko posrednika za odnose s javnošću putem e-pošte: “Podaci neće biti deljeni sa drugima koji postavljaju relevantna pitanja.”

Predstavnik se takođe pozvao na postojeću dokumentaciju o privatnosti funkcija ChatGPT-a, uključujući blog post koji detaljno opisuje mogućnost korisnika da isključe istoriju svojih razgovora.

ChatGPT API prema podrazumevanim postavkama nema omogućeno deljenje podataka, prema OpenAI-u.

Međutim, kritičari su primetili da se razgovori na verziji za veb podrazumevano čuvaju. Korisnici moraju izričito isključiti čuvanje svojih razgovora – što je praktična funkcija za nastavak razgovora gde su stali – i saglasiti se sa upotrebom svojih podataka za obuku modela. Trenutno ne postoji opcija da se sačuvaju razgovori bez saglasnosti za deljenje podataka.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter