POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kometa kamatnih stopa će udariti u Američku ekonomiju. Kako to utiče na spoljni dug?

Dobrodošli u našu sledeću veliku dužničku krizu.

Za samo nekoliko godina, više od polovine svakog dolara koji plate kao porez na dohodak ići će na plaćanje kamata na državni dug u vlasništvu javnosti. I biće gore.

Kada udari ta finansijska kometa, šta će reći ili uraditi naši političari?

Prvo, hajde da pogledamo kako smo došli ovde.

Većina informisanih Amerikanaca je svesna da i nacionalni dug i kamatne stope rastu. Amerikanci će se uskoro probuditi sa činjenicom da kamate na nacionalni dug koštaju poreske obveznike zastrašujući procenat nacionalnog dohotka i bogatstva.

Kometa se sprema da udari.

Prema američkom ministarstvu finansija, u fiskalnoj 2021. godini, iznos plaćene kamate na državni dug iznosio je 562 milijarde dolara uključujući vladine transfere. Iznos koji je stvarno isplaćen vlasnicima američkih hartija od vrednosti bio je 413 milijardi dolara.

Sama ta cifra, koja je preko 20% onoga što je plaćeno u vidu poreza na dohodak u fiskalnoj 2021. godini, trebalo bi da bude alarmantna u poređenju sa drugim državnim rashodima.

Uporedite 413 milijardi dolara koji se plaća na ime kamata vlasnicima ovih hartija od vrednosti sa godišnjim budžetima drugih delova vlade. Godišnji budžet Stejt departmenta je „samo” 35 milijardi dolara, a Ministarstva pravde 39 milijardi dolara.

Ali ova kriza kamatnih stopa će se uskoro pogoršati, mnogo gore.

Troškovi duga su u porastu

Evo zašto: prema Kongresnoj kancelariji za budžet, prosečna kamatna stopa plaćena na državni dug u fiskalnoj 2021. godini bila je približno 1,5%, što je istorijski veoma niska cifra.

Većina stručnjaka se slaže da dolazi do povećanja kamatnih stopa, a konsenzus se očekuje da će Federalne rezerve povećati tri ili četiri stope 2022. Centralna banka je u sredu snažno nagovestila da će se prvo povećanje kamatnih stopa dogoditi u martu, a tržište sada samo ove godine poskupljuje čak pet puta.

Kako kamatne stope rastu, tako će rasti i kamatna stopa na novoemitovane hartije od vrednosti Američkog trezora. Dok se ovo dešava, državni dug eksplodira.

U 2017. državni dug je bio 20 triliona dolara. Samo četiri godine kasnije, taj iznos se približava 30 triliona dolara. Nedavni stimulativni programi koje je donela kriza Covid-a pomogli su da se ukupnom iznosu doda zapanjujućih 6 triliona dolara.

Matematika je laka.

Kamatne stope su i dalje blizu istorijskog minimuma. Prema mesečnom izveštaju trezora, 2001. godine, kamata plaćena na državni dug bila je u proseku 5,4%, što je oko 3½ puta više od sadašnje.

Ako se vratimo na tu stopu, koja je daleko od nezamislive, kamata na dug koštala bi američke poreske obveznike 1,4 triliona dolara, na osnovu sadašnjeg nivoa nacionalnog duga. To je duplo više od budžeta Ministarstva odbrane.

U fiskalnoj 2021. godini, ukupan iznos prikupljenih poreza na dohodak bio je 1,9 triliona dolara. Štaviše, budući budžetski deficiti koje predviđaju ekonomisti dodaće preko triliona dolara godišnje ukupnom dugu, što će značajno povećati troškove kamata.

Kamata kometa sada je vidljiva na horizontu.

Amerikanci neće podneti situaciju u kojoj većina poreza na dohodak koje plaćaju ide za plaćanje kamata vlasnicima državnog duga koji žive u Japanu, Kini, Velikoj Britaniji zajedno sa ostalima ovde koji poseduju hartije od vrednosti Američkog trezora.

Kako će Kongres reagovati na ovu krizu? Nećemo morati da čekamo predugo da saznamo.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter