POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

KONAČNA ODLUKA- Predlog zakona o gornjoj granici duga SAD-a usvojen!

Podeljeni Predstavnički dom SAD-a, usvojio je u sredu nacrt zakona o suspendovanju gornje granice duga od 31,4 biliona dolara, uz podršku većine, i demokrata i republikanaca. Konačno se prevazišla opozicija koju predvode tvrdolinijaški konzervativci i izbeglo se katastrofalno neplaćanje obaveza.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca glasao je sa 314 prema 117 za slanje zakona Senatu, a koji će biti dostavljen predsedniku Bajdenu pre roka u ponedeljak, kada se očekuje da će savezna vlada ostati bez novca da plati svoje račune.

„Ovaj sporazum je dobra vest za američki narod i američku ekonomiju“, rekao je Bajden posle glasanja. „Pozivam Senat da ga usvoji što je pre moguće kako bih mogao da ga potpišem kao zakon.

Ipak, kompromis između Bajdena i predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija, izazvao je protivljenje 71 tvrdolinijskog republikanca. To bi inače bilo dovoljno da se blokira partijski zakon, ali 165 demokrata i više od 149 republikanaca koji su glasali za to – podržalo je dogovor. Republikanci inače kontrolišu Dom sa tesnom većinom od 222-213.

Ovim Zakonom se suspenduje i privremeno uklanja ograničenje zaduživanja savezne vlade do 1. januara 2025. Ovaj vremenski okvir omogućava Bajdenu i Kongresu da ostave po strani politički rizično pitanje do posle predsedničkih izbora u novembru 2024. godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter